Kun je met een Tesla (of elektrische auto) op vakantie?

“Elektrisch rijden doe je op de kermis,” reageert ome Piet als je aan komt rijden in je nieuwe elektrische bolide. “Ik gooi mijn diesel vol met brandstof en tuf in één keer naar Italië”, vervolgt hij lachend. “Dan ben jij pas in Zuid-Duitsland.” Herkenbaar? Gelukkig heeft Piet geen gelijk. Je kunt prima met een elektrische auto op vakantie. Sterker nog: wie eenmaal elektrisch op vakantie gaat, die wil nooit meer tanken!

Veel mensen rijden al in een elektrische auto naar het werk. Gemiddeld leggen reizigers 27 kilometer per dag af. Aangezien de meeste elektrische auto’s tegenwoordig een actieradius van meer dan 300 kilometer hebben, zal een grote meerderheid van de Nederlanders niet onderweg hoeven te laden.

Dit verandert als je op autovakantie gaat. Dan leg je op één dag veel meer kilometers af en moet je onderweg waarschijnlijk wél laden. Zeker als je naar het buitenland gaat.

Gelukkig kun je voor en tijdens je vakantie veel doen om het aantal laadstops onderweg te beperken:

  • Heb je een eigen laadpaal thuis? Dan begin je de reis met een volle accu en rijd je de eerste paar uur aan één stuk door.
  • Overnacht je bij een hotel of op een camping met een laadpaal? Arriveer met een lege accu, laad je auto ‘s nachts op en vertrek de volgende dag (of later) met een volle accu.

Hoe vaak moet een elektrische automobilist onderweg laden?

Stel, je wil – net als oom Piet – in één dag van Amsterdam naar het Gardameer rijden, dan is dat een afstand van 1.200 kilometer. De meeste Tesla’s (en andere elektrische auto’s) kunnen in de zomer makkelijk 300 tot 400 kilometer rijden. Je zult dus maximaal drie keer moeten laden (en misschien slechts twee keer): na circa 250 kilometer, na circa 525 kilometer en na circa 775 kilometer. Hierdoor heb je bij iedere laadstop wat marge en dit voorkomt laadstress. De meeste navigatiesystemen aan boord van elektrische auto’s houden rekening met laadstops en tonen de plekken waar je even moet stoppen. Dit hoef je niet zelf uit te rekenen.

Twee of drie keer stoppen tijdens een reis van dertien uur is niet verkeerd. Sterker nog: het advies is om nog vaker te stoppen: iedere twee uur minimaal een kwartier. Leuk voor oom Piet dat hij in één keer naar het Gardameer rijdt, maar hoe gefocust is hij tijdens het tweede deel van de reis? En je kunt me niet vertellen dat tante Truus veertien uur niet naar de wc hoeft (of ze heeft een geweldige blaascontrole).

Combineer laden met een kopje koffie

Veel elektrische automobilisten combineren laden met ontspannen. Veel snelladers bevinden zich in de buurt van (fastfood)restaurants of winkelcentra. Gemiddeld sta je vijftien tot dertig minuten stil bij een laadpaal. Dat is niet al te lang. Even een broodje of kopje koffie halen, de benen strekken of een toiletbezoek plegen: het kan allemaal. Zodra iedereen klaar is, is de auto minimaal 80% vol en kun je doorrijden.

Tanken kun je niet combineren met ontspannen. Je moet immers de slang vasthouden, anders drupt er geen benzine in de tank.

Goed nieuws: er zijn meer dan genoeg snelladers

Van Tesla superchargers tot Ionity: overal langs de snelwegen zijn inmiddels snelladers te vinden. Je kunt dus probleemloos door Europa reizen. Vaak hoef je niet te wachten en kun je direct je auto opladen. Ik ben zelf al vele keren naar Scandinavië of Italië op vakantie geweest en moest in totaal drie keer wachten. Nooit langer dan vijf minuten. En het mooie is: de meeste navigatiesystemen laten zien hoeveel laadplekken er beschikbaar zijn, waardoor je nooit negatief verrast wordt als je bij de laadlocatie arriveert.

Laden is makkelijker dan tanken

Onderweg laden is veel makkelijker dan onderweg tanken. Hoe moet ik betalen? Hoe heet Euro 95 in dit land? Tank ik niet de verkeerde brandstof? Het zijn vragen waar je rekening mee moet houden als je gaat tanken. Niet als je gaat laden, want Type 2 is een universele standaard. Steek de connector in je auto en je kunt vaak direct starten met laden. Het bedrag wordt automatisch afgeschreven van je rekening. Kassa bezoeken? Niet nodig, je kunt je reis na het laden direct vervolgen.

Elektrisch rijden is heel ontspannend

Als je op vakantie gaat, dan verandert het terrein. Het polderlandschap laat je achter je, terwijl heuvels langzaam transformeren in bergen. Rijden in de bergen is heerlijk met een elektrische auto. Je zoeft makkelijk naar boven en regenereert energie als je de berg af gaat. Niet langer eindeloos op- en terugschakelen. Sta je in de file? Voer geen hellingproef uit, maar duw rustig het stroompedaal in. Veel elektrische auto’s hebben one pedal driving, waardoor autorijden minder vermoeiend is en je uitgeruster aankomt op je bestemming.

Enige nadeel: tanken is in veel lander goedkoper dan laden

Elektrisch laden is niet goedkoop. Bij een snellader betaal je gemiddeld 50 tot 80 eurocent per kWh. Een moderne elektrische auto verbruikt op de snelweg 200 tot 250 Wh per kilometer. Je betaalt dus circa 10 tot 15 euro per honderd kilometer. In sommige Europese landen betaal je minder dan 1,50 euro per liter benzine Een gemiddelde benzineauto rijdt 1 op 14 en dat komt neer op circa 10 euro brandstofkosten per honderd kilometer.

Bijkomend: een gemiddelde elektrische auto is duurder dan een gemiddelde benzineauto. De afschrijving (en daarmee bedoel ik de absolute afschrijving, niet de procentuele afschrijving) is mogelijk hoger, waardoor de totale autokosten per kilometer ook nog eens hoger uitvallen.

Kortom: op vakantie? Juist met een EV!

Zoals je hier leest is het juist heerlijk om op vakantie te gaan met een elektrische auto. Laden is onderweg geen enkel probleem. Als je een hele dag rijdt, zul je hoogstens twee tot drie keer stoppen en ook nog eens maximaal een kwartier tot dertig minuten per keer. Het enige nadeel is dat elektrisch rijden tijdens je vakantie op dit moment nog niet goedkoper is dan rijden op benzine of diesel, maar dat gaat ooit wellicht veranderen.