Levertijd Tesla Model 3 loopt op, maar niet in Nederland

Wie in de Verenigde Staten een Tesla Model 3 bestelt, moet een half jaar wachten. Door het tekort aan grondstoffen en chips moeten kopers langer dan gebruikelijk wachten. Gelukkig geldt dit niet voor Nederlandse kopers.

Als je vandaag een Model 3 aanschaft, dan wordt jouw Model 3 in november of december geleverd. Dit geldt ook voor de normale Model Y. Dat is best wel uniek, want ook in China zijn er grote productieproblemen. Zo moeten Chinese bedrijven in belangrijke industriële regio’s regelmatig noodgedwongen hun productie staken vanwege grote stroomtekorten. Dit geldt o.a. voor Tesla, Apple en Intel. Hierdoor worden er minder auto’s geproduceerd.

Toch zijn niet alle modellen in 2021 leverbaar. De Model Y Performance wordt pas in 2022 geleverd. Ook de vernieuwde Model X en Model S arriveren in 2022 in Nederland.

Er is een goede reden aan te wijzen waarom Tesla Nederland prioriteit geeft als het gaat om de Model 3-leveringen. De bijtelling gaat in 2022 fors omhoog van 12 naar 16 procent. Daarna blijft de bijtelling drie jaar lang 16 procent. Pas vanaf 2025 gaat het bijtellingstarief nog verder omhoog. De komende maanden zullen de verkoopcijfers licht pieken in Nederland.

Het goede nieuws is dat de nieuwe Tesla-fabriek in Berlijn binnenkort opent. Dan kunnen er meer Model Y’s geproduceerd worden en zullen de levertijden iets omlaag gaan.