Mijn Tesla Model 3 of Model Y maakt een krakend geluid: wat is het?

Kraakt je Tesla als je over een drempel rijdt of als je het stuur draait? Mogelijk moeten de draagarmen vervangen worden.

Om zeker te weten dat het krakende geluid afkomstig is van de draagarmkogels raden we aan om eerst alles uit de auto te halen. Heb je kinderzitjes op de achterbank? Of ligt de kofferbak vol? Even alles uit de auto en dan een stukje rijden. Hoor je het geluid nog steeds? Dan weet je zeker dat er iets mis is.

Wat is een draagarm?

Een draagarm is een stalen, triangelvormige arm die deel uitmaakt van de wielophanging. Een draagarm zorgt ervoor dat de wielen verbonden zijn aan de ophanging van de auto en dat de wielen in alle richtingen kunnen bewegen, dus ook opwaarts. Een draagarm is heel stevig en breekt alleen af bij een ongeval of krachtige inslag. Er zijn helaas ook uitzonderingen. Zo zag een Zwitser hoe de draagarm van zijn Model S de geest gaf bij een snelheid van 200 kilometer per uur.

Worden de draagarmen onder garantie vervangen?

Meestal worden de draagarmen onder garantie vervangen. De beperkte basisgarantie dekt jouw Tesla gedurende vier jaar of 80.000 kilometer: wat het eerst van toepassing is. Na vier jaar of na 80.000 kilometer moet je het vervangen van de draagarmen zelf betalen. Is je auto net jonger dan vier jaar? Controleer dan goed of alles naar behoren werkt, want het is de laatste kans om op kosten van Tesla onderdelen te vervangen.

Wat kost het om draagarmen te vervangen?

Dit is afhankelijk van het type model. Soms moet de accu verwijderd worden om de draagarmen te vervangen. We raden aan om de hele draagarm te vervangen en niet alleen de fuseekogels of draagarmrubbers. Houd rekening met een kostenplaatje van circa 300 euro tot 400 euro per draagarm, inclusief montage. Aangezien een auto vier draagarmen heeft, kost een gemiddelde reparatie 1.000 tot 2.000 euro.

Moet ik de draagarmen bij Tesla vervangen?

Nee, er zijn veel specialisten waar je (vaak goedkoper) terecht kunt. Bekijk dit forumtopic op TeslaMotorsClub.com voor een lijst van ervaren Tesla-reparateurs. Repareren via Tesla is natuurlijk wel wat makkelijker, want dan kun je gewoon in de app een afspraak maken bij een Service Center bij jou in de buurt.