Mijn Tesla zakelijk naar privé: wanneer is dit interessant?

De bijtelling stijgt al jaren en tegelijkertijd daalt de prijs van nieuwe Tesla’s. Hierdoor is het tegenwoordig veel interessanter om je Tesla van de zaak naar privé te halen.

Er zijn een paar momenten waarop het slim is om jouw Tesla naar privé te halen, namelijk:

  • Als het bijtellingspercentage stijgt. Dit gebeurt vijf jaar na de eerste toelating van de auto. Veel zakelijke Model 3-rijders kochten hun auto eind 2019, toen de bijtelling nog 4% was. Maar eind 2024 wijzigt dit naar 16% (tot 30.000 euro) en 22% boven 30.000 euro. Stel, zij blijven in dezelfde auto rijden, dan gaat dit hen netto honderden euro’s per maand extra kosten. Aangezien het bijtellingspercentage een percentage is van de nieuwwaarde van de auto (of cataloguswaarde), is het in het geval van de Model 3 interessanter om de auto privé over te nemen, omdat de auto als ocassion flink in waarde is gedaald.
  • Als de nieuwprijs flink daalt. Zo heb ik mijn Model Y uit 2021 in 2023 naar privé gehaald. Tesla verlaagde de prijzen, waardoor de cataloguswaarde van mijn Model Y veel hoger was dan de nieuwprijs van de Model Y. Ik maakte een rekensom hoeveel ik netto minder verdien door de bijtelling, wat het kost om de auto naar privé te halen en kwam al snel tot de conclusie dat een Model Y privé gunstiger is. Dit hangt van meer factoren af dan alleen het bijtellingspercentage en de cataloguswaarde. Denk bijv. aan: hoeveel zakelijke kilometers rijd je jaarlijks? En kun je thuis of op de zaak gratis of goedkoop laden? Je kunt dit natuurlijk ook vragen aan je accountant of zelf spelen met online tools, zoals: deze tool op BerekenHet.nl.
  • Als je salaris aanzienlijk stijgt. Bijtelling wordt bij het brutosalaris opgeteld, omdat de Belastingdienst dit bedrag ziet als ‘loon in natura’. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt en hoe hoger de netto bijtelling is die je aftikt.

Het voordeel van een auto van de zaak naar privé halen is dat je zelf de aankoopprijs bepaalt. Je kunt op Dagwaarde.nl gratis de waarde laten bepalen van je auto. Je ontvangt daarna een document met de geschatte waarde. Daarop staan twee bedragen: de dagwaarde/vervangingswaarde en de inruilwaarde. De inruilwaarde ligt vaak een paar duizend euro lager dan de vervangingswaarde. Je kunt de inruilwaarde gebruiken als leidraad voor de waardebepaling. Rond dit bedrag naar beneden af (stel, de inruilwaarde is 40.659 euro, dan kun je de auto prima voor 40.000 euro privé overnemen). Op het moment dat de aankoopprijs te laag is, dan kan het zijn dat de Belastingdienst hier een stokje voor steekt. Overleg dit dus ook met je accountant of boekhouder.

Voor veel ondernemers is een auto privé overnemen een gevalletje broekzak-vestzak. Zo kun je een dividenduitkering doen van de zaak naar privé om vervolgens de auto privé te kopen. Daarna komt het aankoopbedrag weer op je zakelijke rekening terecht. Natuurlijk blijft er wel minder over van het oorspronkelijke bedrag: zo betaal je dividendbelasting en draag je de btw zakelijk ook weer af na de aankoop.

Wat moet ik regelen als ik de auto privé overneem?

Er zijn een aantal zaken die je moet regelen als je de auto privé wilt overnemen:

  • Maak een factuur (van het bedrijf naar de privépersoon). Stel, je neemt de auto voor 40.000 euro over, dan is dat 40.000 euro inclusief btw.
  • Bij het RDW moet je de auto op jouw naam laten overschrijven. Dit kan gemakkelijk online. Aangezien je de auto privé overneemt, kun je dit via DigiD doen. Het hoeft dus niet met Eherkenning. Wel moet je de tenaamstellingscode of meldcode invullen. Ben je die kwijt? Lees dan hier hoe je de codes snel aanvraagt.
  • Bel de autoverzekeraar en informeer het bedrijf dat je de auto voortaan privé wil verzekeren. Je kunt ook een nieuwe verzekering afsluiten. Vaak ben je dan goedkoper uit.

Zodra de auto privé is overgenomen, dien je uiteraard alle autokosten weer privé te betalen. Denk hierbij aan winterbanden, onderhoud en oplaadkosten. Wel kun je jaarlijks een kilometervergoeding van € 0,21 per kilometer (vanaf 2024 € 0,22 per km) belastingvrij uit de zaak ontvangen voor de gereden zakelijke kilometers. Onder zakelijke kilometers valt ook het woon-werkverkeer.