Model 3 vs Model S: wat zijn de verschillen?

Twijfel je tussen een Tesla Model S en een Tesla Model 3? Dan is het zinvol om de belangrijkste verschillen op een rij te zetten.

Eerder behandelden we al de verschillen tussen de Model Y en Model 3. Natuurlijk zijn de verschillen tussen de Model S en Model 3 veel groter, maar dat krijg je natuurlijk al snel met een prijsverschil van minstens 42.010 euro.

In dit artikel gaat het over verschillen tussen beide Tesla’s, maar er zijn natuurlijk ook veel overeenkomsten. Beide auto’s hebben een panoramadak, dat niet open kan, en een frunk. Nieuwe Model S-rijders moeten – net als Model 3-rijders – betalen voor opladen bij superchargers. Beide auto’s hebben standaard en geavanceerde Autopilot.

Interieur en exterieur

De Model S is een ouder model dan de Model 3. Onlangs is er een nieuwe versie geintroduceerd van de Model S, maar de verschillen aan de buitenkant zijn minimaal. De nieuwe Model S heeft nu – net als de Model Y en Model 3 – zwarte raamlijsten. Ook zijn de velgen vernieuwd en heb je de keuze tussen strakke Tempest-velgen of sportieve Arachnid-velgen. Groter zijn de veranderingen binnen in de auto. Het interieur is flink op de schop genomen. Het interieur van de Model S ziet er daardoor moderner uit dan de Model 3. De gloednieuwe Model S heeft een 17 inch scherm (in plaats van een 15 inch scherm in de Model 3). Verder heeft de Model S een zogenoemd head-up-display, een unieke stuurknuppel en een tweede scherm voor de passagiers op de achterbank. Klein verschil: bij aanschaf van een Model S krijg je een key fob, bij de Model 3 krijg je een keycard.

Winnaar: Tesla Model S, maar enkel op basis van het gloednieuwe interieur.

Het vernieuwde interieur van de Model S.

Topsnelheid, bereik en acceleratie

De Model S versnelt in 2,1 tot 3,2 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. De auto heeft een topsnelheid van 250 tot 322 kilometer per uur. Het geschatte bereik is 663 tot 837 kilometer. Dit is afhankelijk van welke uitvoering je kiest.

De Model 3 versnelt in 3,3 tot 5,6 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. De auto heeft een topsnelheid van 225 tot 261 kilometer per uur. Het geschatte bereik is 448 tot 580 kilometer.

De duurste uitvoering van de Model 3 verliest het op (bijna) alle vlakken van het instapmodel van de Model S. Alleen op het gebied van topsnelheid is de Model 3 Performance sneller dan een Model S Long Range, maar dit geldt niet voor de Plaid-uitvoeringen.

Winnaar: Tesla Model S, vooral op het gebied van bereik en acceleratie. Qua topsnelheid krijg je met de Model 3 Performance meer ‘bang for buck’ dan de Model S.

De Model S (2021) in het ‘wild’.

Prijs

De Model S is natuurlijk veel duurder dan een Model 3. Zo betaal je voor het instapmodel – de Long Range – zo’n 89.990 euro. Ga je voor de Plaid of Plaid+, dan moet je 30.000 of 50.000 extra neertellen. Het instapmodel van de Model 3 kost momenteel 47.980 euro. Een verschil van 42.010 euro. Daar koop je bijna een tweede Tesla Model 3 voor.

Veel mensen rijden een Tesla zakelijk en dan betaal je bijtelling bij privégebruik. Stel, je koopt in 2021 een Model 3 voor 47.980 euro, dan betaal je tot 40.000 euro 12% bijtelling en daarboven 22%. Stel, je hebt een jaarinkomen van 50.000 euro, dan betaal je netto 268 euro per maand door de verhoogde fiscale bijtelling. Dat is meer dan in 2020, toen je nog ‘slechts’ 174 netto betaalde bij aanschaf van dezelfde auto. Maar dan de Model S. De fiscale bijtelling per jaar is 15.797 euro. Daar betaal je – bij hetzelfde jaarinkomen – 646 euro netto per maand. Een verschil van zo’n 400 euro.

Winnaar: de Model 3 wint het door de lage prijs en de betere prijs/kwaliteitverhouding.

Ook de Model 3 is eind 2020 vernieuwd en heeft nu zwarte i.p.v. chromen accenten.

Comfort

De Model 3 is zeer geschikt als gezinsauto, maar de Model S is op alle gebieden net iets groter. Logisch, want de Model S is een grote sedan. Zo is de bagageruimte van de Model S 793 liter, terwijl de Model 3 het moet doen met 425 liter. Nu is het natuurlijk altijd mogelijk om de achterbank neer te klappen, waardoor je meer ruimte krijgt om spullen te vervoeren. De achterbank van de Model 3 kent een lage zit, terwijl de Model S een hogere achterbank heeft. Daarnaast is er weinig hoofdruimte op de achterbank van de Model 3 voor passagiers met een lengte van 1,9 meter of hoger.

Winnaar: Model S

Veiligheid

Beide modellen zijn zeer veilig. De Model 3 en Model S zijn veiliger dan veel andere auto’s, omdat het gewicht gelijk is verdeeld over de auto. Daarnaast bevinden de zwaarste onderdelen (o.a. de accu) zich dicht bij het zwaartekrachtspunt van de auto. Ook is de motor net voor de achteras geplaatst, wat zorgt voor meer stabiliteit en het minimaliseren van de roterende kinetische energie. Tenslotte hebben beide modellen een aluminium balk achter de bumper om de energie van een botsing met een paal of boom op te vangen. Meer over de veiligheid van de Model 3 lees je in dit artikel.

Winnaar: Model 3, maar alleen omdat de NCAP-score van de vernieuwde Model S (2021) op het moment van schrijven nog niet bekend is. De NCAP-score van de Model S (2014) is – net als de Model 3 – 5 sterren, maar op alle punten vallen de percentages iets lager uit.

Vijf sterren voor de Model S in 2014, maar de percentages voor veiligheid vallen lager uit dan bij de Model 3.