Model 3 vs Model Y: wat zijn de verschillen?

Begin 2021 start de productie van de Tesla Model Y. Wat zijn de verschillen met de Model 3?

We vergelijken de Model Y en Model 3, omdat beide auto’s op elkaar lijken. Zo bestaat de Model Y voor 75% uit dezelfde onderdelen als de Model 3. Beide auto’s hebben Autopilot, Full Self Driving (optioneel) en een groot 15 inch-touchscreen.

Uiterlijk

Ten eerste oogt de Model Y anders dan de Model 3. Bekijk de foto hieronder maar eens. De Model 3 ziet er wat meer uit als een snelle sportwagen, terwijl de Model Y de uitstraling heeft van een SUV.

Tesla Model Y (boven) vs Tesla Model 3 (onder)

Bereik

Het bereik van de Model Y is 505 km (WLTP-schatting). Het realistische bereik zal waarschijnlijk zo rond de 350 kilometer liggen. Dit betekent dat de Model Y qua bereik tussen de Standard Range Plus en Longe Range uitvoeringen van de Model 3 valt. Koop je een Model 3 Long Range, dan betaal je dus minder voor een auto met meer bereik. Er komt voorlopig geen Standard Range (Plus) uitvoering van de Model Y. Elon Musk heeft deze versie geschrapt.

Prijs

De Tesla Model Y is ongeveer 5.000 euro duurder dan de 3. Zo kost de Long Range-uitvoering 64.000 euro, terwijl je voor LR-uitvoering van de model 3 nog geen 60.000 euro neertelt.

Snelheid

De Model Y trekt iets minder snel op. De Long Range-uitvoering doet 5,1 seconden over van 0 naar 100. De topsnelheid is 217 kilometer per uur. Model 3 LR presteert dan beter: 233 km per uur topsnelheid en in 4,6 seconden van 0 naar 100. De verschillen tussen beide Performance-uitvoeringen zijn kleiner: 3,7 seconden (Y) vs 3,6 seconden (S).

Ruimte

De Model Y is hoger (18 centimeter) en biedt daardoor meer zitcomfort. Zeker op de achterbank. Het is de ideale familieauto. Ook heeft de Model Y meer bagageruimte dan de Model 3.

Passagiers

De Model Y heeft een optie om extra zitplaatsen toe te voegen. Wil je de 7-zits configuratie? Dan betaal je 3.200 euro extra. Op dit moment is het nog niet mogelijk om de 7-zits configuratie te kiezen. Dit kan pas in 2021.

Warmtepomp

De Model Y heeft – net als bijvoorbeeld de E-Niro en Kona – een warmtepomp. Dit ga je merken in de winter. Het bereik daalt dan minder snel dan bij een Model 3, die (op dit moment) nog geen warmtepomp heeft.

Chroom

De Model Y heeft geen chromen delen. De Model 3 heeft wel chromen delen, zoals rondom de ramen. Niet iedereen is fan van chroom, waardoor veel eigenaren ervoor kiezen om hun Model 3 te ontchromen. Chroom of geen chroom? Het is uiteindelijk een kwestie van smaak.

Kortom… Y of 3?

Rijd je vaak alleen en vind je bereik belangrijk? Dan lijkt de Model 3 de beste keuze. Ook als je een zakelijke rijder bent, is de Model 3 interessanter, omdat een groter deel van de auto onder de lage bijtelling valt. Heb je een gezin en hecht je meer waarde aan ruimte? Kies dan de Y. Zet de minpunten en pluspunten van beide auto’s naast elkaar en maak je beslissing!

Lees onze Tesla-specials

Beste Tesla accessoires
Beste zomerbanden & winterbanden Tesla 2021
Tesla referral code: 1500 km gratis
Tesla wassen tips