Moet ik mijn koplampen afplakken als ik naar Engeland of Schotland ga?

In Groot-Brittannië rijden automobilisten niet rechts, maar links. De koplampen van jouw auto zijn afgesteld op de rechterbaan. Zo worden tegenliggers op de linkerbaan namelijk niet verblind.

Het is wettelijk niet verplicht om je koplampen af te plakken, maar je kunt in de U.K. wel een boete krijgen als je tegenliggers verblindt.

Of je jouw koplampen moet afplakken of niet hangt van een aantal punten af.

  • Wanneer ga je naar Engeland?
  • Laat het lichtbeeld van je koplampen een rechts oplopende lijn zien?
  • Heeft je auto moderne koplampen die automatisch naar beneden schijnen bij tegenliggers?

Ga je in de zomer naar Engeland, dan zul je de lampen nauwelijks nodig hebben. Het wordt pas later op de avond echt donker. Rijd je vrijwel alleen overdag, dan zul je hoogstens de dimlichten gebruiken. Het is natuurlijk wel een risico. Bij slecht weer of mist ben je de pineut. Je kunt dan voor de zekerheid zwarte isolatietape meenemen en alsnog de koplampen afplakken. Ben je van plan om midden in de winter naar de andere kant van de Noordzee te gaan? Dan is het al vanaf 17 uur donker en is het dus verstandig om aandacht te besteden aan de afstelling van de koplampen.

Laat het lichtbeeld van je koplampen een rechts oplopende lijn zien, dan zijn de koplampen niet goed afgesteld als je links gaat rijden. Je kunt dan stickers gebruiken om de koplampen af te plakken. Zoals hierboven genoemd kun je ook zwarte isolatietape gebruiken. Het is dan wel wat lastiger om het juiste lichtbeeld te krijgen. Stickers voor koplampen kosten ongeveer 10-15 euro, terwijl isolatietape ongeveer 3 euro kost bij de lokale bouwmarkt.

Heeft je auto moderne koplampen die automatisch naar beneden schijnen bij tegenliggers? Dan heb je het sowieso al goed voor elkaar!

Met een Tesla voor vertrek langs een Service Center

Rijd je een Tesla, dan adviseert het autobedrijf rijders om voor vertrek even langs het Service Center te rijden om de koplampen af te stellen. Na aankomst in Nederland moet je dan nog een keer langs een Service Center om de koplampen opnieuw af te stellen. Veel Tesla-eigenaren vinden dit overdreven, zeker in de zomer. Maak jij je nu al zorgen over rijden aan de andere kant van de weg en wil je niet teveel stress? Dan is het verstandig om even langs een Service Center te gaan om ontspannen achter het stuur te zitten.

Let op: dimlicht is verplicht

Naast de koplampen is het ook belangrijk om te weten dat je in Engeland en Schotland verplicht bent om overdag met dimlicht te rijden. Dit geldt voor zowel auto’s als motoren. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat je dimlicht goed werkt.