Niet Ford-rijders, maar Tesla-rijders zijn het meest loyaal: 67% koopt wéér een Tesla

Tesla-klanten zijn extreem merktrouw. Dit blijkt uit een Amerikaanse onderzoek uitgevoerd door S&P Global Mobility.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 11,7 miljoen verkochte auto’s in 2022. Daarbij keken ze of consumenten hetzelfde merk auto kochten als hun vorige auto. Wat blijkt nu: Tesla komt als winnaar uit de bus.

Gemiddeld kocht de helft van de mensen hetzelfde merk auto als hun vorige auto. De gemiddelde merkloyaliteit was in 2022 namelijk 50,2%. Voor corona was dit percentage hoger, namelijk 54,6%. Mogelijk daalde de merkloyaliteit vorig jaar doordat veel autofabrikanten kampten met lange levertijden.

De merkloyaliteit van Tesla was vorig jaar extreem hoog, namelijk 67,2%. Dit betekent dat ruim tweederde van de Tesla-rijders die in 2022 een nieuwe auto kocht, opnieuw een Tesla aanschafte. Eenderde koos voor een ander automerk. Hiermee stoot Tesla concurrent Ford van de troon. Ford voerde de lijst namelijk twaalf jaar (!!) aan. Daarnaast blijkt dat Tesla-rijders snel van auto wisselen, namelijk na 24 maanden. Het gemiddelde is 38 maanden.

Het is natuurlijk een Amerikaans onderzoek, dus we weten niet in hoeverre dit ook geldt voor Europa. Wel is het knap dat een vrij nieuw automerk in staat is om zo’n hecht en trouw klantenbestand te kweken. Hierdoor hoeft er minder uitgegeven te worden aan marketing. Dit is dan ook iets wat Tesla nauwelijks doet.