In 2023 gaat de onbelaste reiskostenvergoeding voor het eerst sinds 2006 omhoog van 19 naar 21 cent per kilometer. In 2024 volgt een verhoging naar 23 cent per kilometer. Maar is dat voldoende?
Of de reiskostenvergoeding genoeg is hangt af van een aantal factoren: Hoe ver woon je van het werk? Hoe zuinig is je auto? Reis je altijd alleen met je auto naar het werk of carpool je wel eens met collega’s? En ga je in de zomer wel eens met de fiets?
Wie dagelijks alleen in de auto naar het werk reist, zal zien dat het een lastige rekensom is. Stel, we kiezen de Tesla Model 3. Dit is één van de zuinigste elektrische auto’s. De Model 3 verbruikt 15 tot 20 kWh per 100 kilometer. Stel, de stroomprijs is 0,30 euro per kWh, dan betaal je dus 4,50 tot 6,00 euro per 100 km. Je ontvangt van je werkgever 21 euro onbelast. Dan houd je dus 15 euro per 100 km over.
Rijd je een zuinige benzineauto (1 op 20) dan betaal je 8 euro per 100 km (bij een benzineprijs van 1,68 euro per liter).
Dat zijn mooie winsten, toch?
Nou nee, je moet ook rekening houden met afschrijving. Zuinige EV’s zijn duurder en hebben dus vaak meer afschrijving dan goedkope onzuinige benzineauto’s. Niet procentueel, maar wel in absolute aantallen. Stel, je rijdt 30.000 km per jaar, dan is je Model 3 SR+ na vijf jaar nog maar de helft waard. Er is 25.000 euro aan waarde verdampt, oftewel 420 euro per maand. Dit moet je eigenlijk meenemen in je berekeningen. Daar bovenop heb je nog andere kosten, zoals onderhoud, reparatie, verzekeringen en banden.
Eigenaren van een benzineauto of dieselauto kunnen hun auto vaak wat voordeliger aanschaffen, maar betalen wel wegenbelasting. Daarnaast is het een nadeel dat zij niet zelf brandstof kunnen ‘maken’. EV-rijders kunnen namelijk zonnepanelen plaatsen om zelf stroom op te wekken voor de elektrische auto.
Hoe kom ik wél uit met mijn kilometervergoeding?
Onder de streep is 21 cent (of 23 cent) per kilometer een doekje voor het bloeden. Je moet als autobezitter er rekening mee houden dat een auto geld kost, ook als je ermee naar het werk gaat. Ons advies is om slimmer te reizen. Probeer bijvoorbeeld te carpoolen met een collega. Zo halveren de kosten, terwijl je samen 42 cent of straks 46 cent per kilometer krijgt. Houd wel bij wie rijdt en verdeel desnoods de kilometervergoeding als één collega vaker rijdt dan de ander.
Woon je minder dan 20 kilometer van je werk? Dan is een elektrische fiets een fraai alternatief. Stel, je fietst dagelijks 10 kilometer heen en 10 kilometer terug, dan verdien je ruim 4 euro per dag. Natuurlijk moet je ook bij een fiets rekening houden met onderhoud en afschrijving, maar die kosten stellen niet veel voor als je ze naast de kosten van een auto legt. Woon je minder dan 2 kilometer van je werk? Overweeg dan om te wandelen of te joggen naar je werk. Zo blijf je vitaal!
Een laatste alternatief is om met het openbaar vervoer te gaan. Jouw werkgever mag namelijk de werkelijk gemaakte reiskosten vergoeden. In drukke steden is het openbaar vervoer ook nog eens sneller dan reizen met de auto.
Kan ik mijn werkgever vragen om een hogere kilometervergoeding?
Als je werkgever een hogere reiskostenvergoeding wil vergoeden, geldt het deel boven de 0,19 euro per kilometer als loon. Kortom: meer loon of meer kilometervergoeding, het is allebei hetzelfde. We adviseren om het gesprek aan te gaan met je werkgever als je veel ritjes buiten woon-werkverkeer moet afleggen, bijvoorbeeld als je veel naar klanten reist of gedetacheerd bent. Wellicht dat een auto van de zaak dan een betere optie is.