Op vakantie met je Tesla? 11 tips voor onderweg!

Ga je deze zomer op vakantie met je Tesla? We delen elf tips hoe je het ontspannen op je eindbestemming aankomt.

Maak de auto schoon

Niets vervelender dan een vieze auto. Maak je auto goed schoon, ruim alle rommel op en installeer een luchtverfrisser. Wel zo lekker voor jezelf en voor je passagiers. Onze favoriet? De luchtverfrissers van Rituals. Je kunt deze makkelijk in de ventilatieroosters aan de achterkant van de middenconsole klikken. Daarnaast matcht de houten houder met de houten accenten in het interieur.

Vermaak de kinderen op de achterbank

Heb je jonge kinderen op de achterbank, dan is het zinvol om een tablethouder op te hangen, zoals deze. Plug een hoofdtelefoon voor kinderen er in, zet een film op en je hoort de kleine spruit een paar uur niet. Als je laadt bij een supercharger, kun je de tablet even een half uurtje opladen bij de McDonalds.

Je kunt natuurlijk ook ouderwetse spelletjes doen, als in: spot een groene auto, vind een auto met een x in het kenteken, etc… Hier vind je 11 leuke autospelletjes voor onderweg.

Controleer de laadsnelheid bij een supercharger

Als je een eindbestemming invoert in het navigatiesysteem van Tesla, dan worden automatisch laders geselecteerd. Dit zijn niet altijd de snelste laders. Tijdens mijn terugreis van Italië stond ik op een bepaald moment bij een supercharger waar het laden 1,5-2 uur (!!) zou duren. Dan is het goed om je gezond verstand te gebruiken, een klein beetje op te laden en door te rijden naar de eerstvolgende supercharger op de route. Dit bleek een V3-lader, waardoor mijn auto binnen 20 minuten vol was. Gebruik deze kaart om een supercharger in de buurt te vinden.

Kies jouw favoriete supercharger stations

Doe voor de tijd onderzoek naar de superchargers op de vakantieroute. Kijk in Google Maps of street view hoe ze eruit zien. Ik rijd het liefst op eigen houtje van supercharger naar supercharger. De reden is dat ik weet welke supercharger stations ‘leuk’ zijn. Ik probeer de kleinere supercharger stations met minder dan 10 stalls te mijden, omdat deze stations wat drukker zijn. Ook ben ik niet zo’n fan van McDonalds of Burger King en stop ik liever bij leukere koffie- en lunchtentjes. Of ik kijk wat er nog meer te doen is in de omgeving. Zo combineerde ik een stop bij een supercharger in Lermoos met een wandeling door het prachtige dorpje. En in Vicenza lag het supercharger station naast een groot winkelcentrum en sloeg ik de laatste boodschappen in voor de vakantie.

Bezoek onderweg toeristische hotspots of fraaie steden

Begint je vakantie als je aankomt op de camping of begint je vakantie bij het verlaten van de oprit? Probeer de reis al te zien als een vakantie. Je kunt waarschijnlijk toch niet in één keer naar je vakantiebestemming crossen, dus bouw gewoon wat meer rustmomenten in. Ga je op vakantie naar Italië en doorkruis je Oostenrijk of Zwitserland? Overnacht dan ergens in de bergen of stop een paar uur om ergens te hiken. Je stapt daarna weer fris de auto in. Je kunt er ook voor kiezen om in de auto te overnachten. Leg een matras op de achterbank en geniet van een heerlijke nachtrust op een droomlocatie.

Neem voor de zekerheid een paar extra laadpassen mee

Laden bij een supercharger is onderweg de beste optie, maar wellicht heeft jouw hotel of accommodatie een eigen laadpaal? Of wil je even opladen in het centrum van een stad? Neem daarom altijd een paar extra laadpassen mee, zodat je altijd ergens kan opladen. Controleer ook welke aanbieders in jouw vakantieland het bekendst zijn en neem een lokale laadpas mee.

Pak je auto slim in

Grote gezinnen zullen iets strategischer hun auto moeten inpakken. Maak maximaal gebruik van de ruimte in je auto en stop ook bagage in je frunk. Er zijn ook speciale reistassen te koop, die precies in je Tesla passen. Met deze tassen haal je het maximale uit de beschikbare ruimte en heb je wellicht geen dakkoffer of aanhanger nodig. Een dakkoffer of aanhanger verkleint het bereik van je Tesla, waardoor je vaker moet laden.

Let niet op de aankomsttijd, maar relax

Als je de eindbestemming invoert in het navigatiesysteem van Tesla, dan zie je direct de aankomsttijd. Probeer hier niet teveel op te focussen tijdens de reis. Laadstops kunnen langer duren en er kunnen ook files ontstaan. De belangrijkste tip is om relaxt te rijden en niet te gaan jagen. Dat houd je niet vol. Wat de aankomsttijd is? Dat zie je vanzelf wanneer je aankomt. Ditzelfde geldt voor range anxiety (laadstress). Ben je bang dat je de volgende laadstop niet haalt? Geen nood, Tesla’s navigatiesysteem leidt je moeiteloos naar de juiste laadstations en geeft het vanzelf aan als je wat rustiger moet rijden om een supercharger te halen.

Zet Flitsmeister aan, voor de zekerheid…

Wil je geen boetes op de deurmat? Dan kan het slim zijn om Flitsmeister aan te zetten op je telefoon. Zeker in het buitenland is het soms opletten hoe hard je precies mag rijden. Is het buiten de bebouwde kom 60, 80 of 90? En rijd je binnen of buiten de bebouwde kom? Een foutje is snel gemaakt en voor je het weet word je (eigenlijk onterecht) geflitst. Onlangs introduceerde Flitsmeister de Two: een handig apparaatje dat automatisch aangaat als je de oprit verlaat.

Ben je een nachtdier? Rijd dan ‘s nachts!

‘s Nachts rijden heeft veel voordelen. Het is rustiger op de weg, de kinderen kunnen slapen op de achterbank en je kunt sneller laden bij superchargers. Je komt ‘s ochtends aan bij je vakantiebestemming en hebt dan de hele dag nog. Natuurlijk moet je het wel kunnen. Sommige mensen kunnen hun ogen niet openhouden en dan is het niet slim om ‘s nachts achter het stuur te kruipen.

Neem de juiste accessoires mee

Vochtige doekjes, snoepjes, koekjes, een paar blikjes Red Bull, medicatie tegen wagenziekte of een fles water: neem de juiste accessoires mee. Als je in de file staat, ben je blij dat je een flesje water hebt meegenomen.

Een hele fijne vakantie. Heb jij nog andere tips? Deel die hieronder!