Op wintersport met je Tesla: 7 tips om rekening mee te houden

Het is geweldig om met een Tesla op wintersportvakantie te gaan. Natuurlijk zul je wat vaker laden, maar daar staat tegenover dat jouw auto energie opwekt tijdens afdalingen. In dit artikel verzamelen we zeven tips om rekening mee te houden.

#1 – Waar zijn de superchargers en snelladers?

Accu’s houden niet van kou en daardoor slinkt de actieradius van je Tesla op het moment dat het kwik ver daalt. Ook is je auto waarschijnlijk zwaar beladen, wat ook een negatieve invloed heeft op de actieradius. We raden daarom aan om vooraf al goed de reis te plannen en niet alleen te vertrouwen op het navigatiesysteem van Tesla. Noteer zoveel mogelijk adressen van superchargers en snelladers. Houd ook rekening met extra drukte bij snelladers en superchargers, zeker nu steeds meer mensen het gemak ontdekken van op vakantie gaan met een elektrische auto. Je kunt er dan voor kiezen om een laadstation te ‘skippen’ als het te druk is. Overigens adviseren wij om zoveel mogelijk bij superchargers te stoppen, omdat het daar waarschijnlijk minder druk is dan bij reguliere snelladers.

Geloof niet wat alle EV-haters zeggen: met een elektrische auto op vakantie is een fantastische ervaring!

#2 – Geen favoriet wintersportgebied? Kies voor een gebied in de buurt van een supercharger!

Gemak dient de mens. Wil je op vakantie 0,0 laadstress? Kies er dan voor om op vakantie te gaan in een wintersportgebied nabij een supercharger. Het voordeel is dat je bij aankomst en bij vertrek de accu kunt opladen. Hieronder vind je een kaart met superchargers in de Alpen.

#3 – Koop vooraf de juiste accessoires voor je Tesla

Reis je naar de sneeuw, dan heb je ongetwijfeld sneeuwkettingen nodig. Tesla’s zijn zware auto’s en niet iedere sneeuwketting is geschikt. In dit artikel lees je welke sneeuwkettingen in samenwerking met Tesla zijn getest en ontwikkeld. Neem je veel bagage mee? Dan kan het slim zijn om een dakdrager of dakkoffer te kopen. Ontdek hier welke dakdrager of welke dakkoffer geschikt is voor jouw Tesla. Dakkoffers zijn er in veel verschillende vormen en maten: van duurdere aerodynamische modellen tot goedkopere daktassen. En wie weet heb je nog een vignet nodig? Koop die op tijd. Veel vignetten kun je tegenwoordig ook online aanschaffen.

#4 – Controleer de auto goed voor vertrek

Hoewel een Tesla niet snel een onderhoudsbeurt nodig heeft, kun je wel zelf de auto goed controleren een dag voor vertrek naar de bergen. De belangrijkste check is de bandenspanning. In dit artikel lees je wat de ideale bandenspanning is en hoe je banden onderweg gemakkelijk op kunt pompen. Zorg ook dat je genoeg ruitenwisservloeistof bij je hebt. Gebruik dan de antivries-variant. Controleer of je alle kabels bij je hebt en – als je tijd over hebt – maak alle ruiten goed schoon. Wil je helemaal goed voorbereid zijn? Leg dan een ‘noodpakket’ in de auto, zoals warme fleecedekens, water, eten en veiligheidshesjes. Je weet nooit wat er onderweg kan gebeuren. Leg dit pakket op een makkelijk bereikbare plek, dus niet in de frunk.

#5 – Bevroren spiegels, handgrepen en ramen? Dat kan gebeuren!

Bij temperaturen onder de 0 graden kan jouw Tesla bevriezen. Denk aan: bevroren spiegels, vastzittende ramen en handgrepen die niet meer te bewegen zijn. Dat gaat je dus vast overkomen als je jouw auto parkeert in een wintersportgebied. Om frustraties bij jou en je mede-reizigers te voorkomen, hebben we in het artikel hieronder tips verzameld op je auto zo snel mogelijk ijsvrij te krijgen.

#6 – Neem extra laadpassen mee

Durf jij het aan om zonder laadpas weg te rijden en blindelings te vertrouwen op het superchargernetwerk van Tesla? Held! Voor de EV-rijders die het allemaal iets spannender vinden (ja, daar hoor ik ook bij): neem een extra laadpas mee. Dit zijn de beste Europese laadpassen. De grootste aanbieder in Oostenrijk is Smatrics. Dit bedrijf heeft honderden (snel)lader. Gelukkig kun je hier terecht zonder laadpas. Scan de QR-code op de snellader van Smatrics en vul eenmalig het korte formuliertje in en je kunt laden.

#7 – Kies voor pechhulp van de ANWB

Heb je pech onderweg? Je kunt dan bellen met Tesla Roadside Assistance. Wel moet je dan soms lang wachten tot je geholpen wordt, zeker in wintersportgebieden. ANWB Wegenwacht is doorgaans wat beter bereikbaar en sneller op locatie. Daarnaast krijg je bij Tesla geen vervangend voertuig. Dat kan lastig zijn als je vanuit Oostenrijk of Zwitserland naar huis wil. Bij pechhulp van de ANWB krijg je vervangend vervoer, haal- en brengservice, rechtsbijstand en eventueel hotelservice bij pech onderweg.

Geniet van je wintersportvakantie. Heb je zelf nog aanvullende tips of eigen ervaringen? Deel ze hieronder!