Oplaadstatistieken in de Tesla-app: wat moet ik invullen?

In de Tesla-app is het mogelijk om oplaadstatistieken in te vullen. Maar wat moet je precies invullen?

Ga in de Tesla-app naar ‘Oplaadkosten’, ‘Instellingen’ en je kunt aangepaste tarieven instellen. Zo weet je precies hoeveel je bespaart als je jouw auto thuis of op het werk oplaadt. Ook is er een overig-tarief op het moment dat je op andere plekken laadt (zoals publieke laders of bij vrienden).

We krijgen regelmatig de vraag wat slim is om in te vullen. Veel Tesla-rijders hebben zonnepanelen of een dynamisch energietarief. Dan is het lastig om één tarief te bepalen. Ook varieert het overige tarief: soms laad je gratis bij familieleden, terwijl je op andere momenten bij duurdere snellaadstation stil staat.

Tesla-rijder Tom deelt zijn tip per mail: “Ik kies ervoor om zo goed mogelijk uit te rekenen wat mijn stroom kost, dus de totale stroomkosten na saldering volgens de jaarnota gedeeld door het totaalverbruik van de aansluiting (kWh) aansluiting (huis incl. laadpaal).” 

Hoewel dit een handige methode is, is het niet helemaal ‘eerlijk’ om salderen mee te nemen. Je hebt als woningeigenaar immers ooit betaald voor de zonnepanelen op je dak. Een lagere stroomprijs komt dus door die initiële investering. Het kan daarom ook een keuze zijn om de ‘normale’ stroomprijs op te geven in de app. Je weet dan wat je kwijt zou zijn zonder zonnepanelen.


En met een dynamisch tarief?

In het geval van een dynamisch tarief is het lastiger berekenen wat je in moet vullen bij de stroomprijs. De stroomprijs is dan ieder uur anders. In dat geval adviseren we om een schatting te maken op basis van het afgelopen jaar of het gemiddelde verbruik uit te rekenen van het afgelopen jaar. In de app kun je ook seizoenen instellen. Je kunt dan dus vier tarieven hanteren. Wij raden aan om dan een apart tarief in te stellen voor het voorjaar en de zomer. Dan is stroom vaak goedkoper (of levert je auto opladen zelfs geld op), omdat de zon vaker schijnt. Toch fluctueert de prijs nu heel erg, omdat stroomtarieven indirect ook gekoppeld zijn aan de gastarieven. Hieronder zie je de dynamische tarieven bij ANWB Energie (per maand).

Gemiddelde prijs per kWh per maand in 2021 (bron: ANWB Energie)
Gemiddelde prijs per kWh per maand in 2022 (bron: ANWB Energie)

Maakt het uit wat ik instel?

Zoals eerder aangegeven vul je de stoomprijzen vooral voor jezelf in. Je krijgt dan een beeld van het verbruik en de kosten. Normaal is dit sluipverbruik – want je bent je niet altijd bewust hoeveel geld laden kost – en het is dus goed dat Tesla dit inzichtelijk maakt. Het is echter geen harde wetenschap. Het is ook niet zo dat als je een verkeerd tarief invult, dat je dan meer betaalt voor stroom. Dus geen paniek!

Heb jij zelf op een andere manier een berekening gedaan van de energiekosten? Deel jouw ervaringen onder dit artikel!