Het glazen panoramadak van de Model 3 en de Model Y: 5 vragen & antwoorden!

Kan het dak van een Model 3 open? Hoe sterk is het panoramadak? En kan ik een dakdrager bevestigen? Alle vragen & antwoorden over het panoramadak van de Model 3 op één pagina.

Hoe sterk is het panoramadak?

Het glazen dak kan een gewicht aan van meer dan 9.000 kilo. Dat betekent dat je vijf Model 3’s of Model Y’s op elkaar kan plaatsen en dan nog breekt het glas niet.

Kan het dak van een Model 3 of Model Y open?

Nee, het panoramadak kan niet open. Wil je een Tesla Model 3 met open dak? Het Amerikaanse bedrijf Newport Convertible Engineering verkoopt een aangepaste variant van de Model 3 met inklapbare linnen kap. Waarschijnlijk niet zo aerodynamisch.

Is het dak transparant of gekleurd?

Het dak van de Model 3 of Model Y is transparant, maar het dak is wel iets donkerder dan een ruit. Op die manier wordt een deel van de warmte tegengehouden.

Hoe houd ik warmte van de zon tegen?

Tip: bevestig een zonnescherm. Op Bol.com worden diverse zonneschermen aangeboden voor Tesla Model 3’s. Deze zonneschermen zijn goedkoper dan de officiële zonneschermen van Tesla, waar je voor twee zonneschermen (voor en achter) al snel 180 euro betaalt.

Overigens wordt het in de auto niet snel te warm. Ten eerste kun je Cabin Overheat Protection aanzetten. Hierdoor koelt de auto de cabine als het te warm wordt. Ten tweede werkt de airconditioning heel goed. Na een paar minuten rijden is het lekker koel in de auto. Uiteraard is airco wel iets minder effectief bij extreem hoge temperaturen (denk aan 35 graden plus).

Kan ik een dakdrager plaatsen op mijn Model 3 of Model Y?

Ja, je kunt een dakdrager installeren, waarna je eenvoudig een dakkoffer vervoert. De dakdrager kan maximaal 65 kilo dragen. Houd er rekening mee dat je met een dakkoffer meer verbruikt. Per saldo kun je zonder dakkoffer zo’n 30 kilometer per uur harder rijden bij ongeveer hetzelfde verbruik. Bekijk dakdragers op Bol.com.

Heeft het dak van de Model 3 zonnepanelen?

Nee. Het Nederlandse bedrijf Lightyear ontwikkelde een eigen zonneauto en heeft ook experimenten uitgevoerd met een Model 3. Daarbij zijn Maxeon-zonnecellen van Sunpower op het dak van een Model 3 geplaatst. Toch is het niet mogelijk om bij aankoop van een Model 3 te kiezen voor zonnepanelen of zonnecellen op je auto. Overigens is het oppervlak van de Model 3 te klein om veel energie op te wekken, dus je zult dan alsnog afhankelijk zijn van laadpalen.