Percentage of kilometers (afstand): wat is de beste weergave?

Hoe vol is de accu van je Tesla? Je kunt kiezen uit twee weergaven: percentage of kilometers (afstand). Maar wat is nu eigenlijk de beste weergave?

De meeste Tesla-rijders zijn het erover eens dat het beter is om te kiezen voor percentage in plaats van kilometers. We hebben een aantal voordelen op een rij gezet:

  • Het getoonde aantal kilometers klopt niet. Vaak is het een (flinke) overschatting. Begin je met 400 km bereik, dan kun je in de praktijk misschien maar 300 km rijden. Een percentage kun je niet over- of onderschatten en klopt altijd.
  • Weersomstandigheden en rijgedrag hebben invloed op het bereik. Rijd je veel op snelwegen of is het extreem koud, dan klopt er helemaal niets van de voorspelde kilometers.
  • Als je het navigatiesysteem gebruikt, dan geeft de auto aan met hoeveel procent accu je aankomt op je bestemming. Als het batterijicoontje ook een percentage toont, dan kun je eenvoudig berekenen hoeveel procent je nog nodig hebt. Voorbeeld: het icoontje geeft 70% aan, het navigatiesysteem voorspelt dat je met 35% aankomt, dan weet je dat je nog ongeveer 35% leeg gaat rijden.
  • Het is een advies om de accu tot 90% op te laden. Daarboven werkt regeneratief remmen niet. Ook voorkomt het versnelde degradatie van de accu. Je kunt dit makkelijker instellen als je voor de weergave ‘percentage’ gaat.

Door vanaf het begin percentage in te stellen als standaardweergave, weet je op een gegeven moment hoe ver je komt en ga je ook denken in percentages (in plaats van kilometers). Laatst was ik vergeten de auto op te laden, maar moest ik naar een klant in Zwijndrecht. Uit ervaring wist ik dat heen- en terug ongeveer 30-35% accu zou gaan kosten. Aangezien ik vertrok met 48% bleek dit meer dan voldoende om zonder opladen thuis te komen.

Op dagen dat ik een lange reis moet afleggen, slinger ik altijd het navigatiesysteem aan. Zo kom ik niet voor verrassingen te staan (zoals files of wegafsluiteingen) en daarnaast leidt Tesla mij naar superchargers langs de route.

Ik wil van percentage naar kilometers wisselen (of andersom)

Dit kan in jouw Tesla. Ga naar het hoofdmenu en klik op ‘Display’ (‘Beeldscherm’). Hier kun je ‘Energie Display’ veranderen van percentage naar afstand (of andersom).

Het kan overigens nóg sneller: klik op het percentage of de afstand naast het batterijicoontje. Ook dan verandert de weergave. Hieronder zie je onze YouTube-short met deze tip. Volg Tesla360 op YouTube voor meer handige tips.