Phantom braking: mijn Tesla remt spontaan

Je rijdt op de snelweg, Autopilot aan, stabiel 100 kilometer. Plots remt jouw Tesla hard, terwijl er niets aan de hand is. Dit wordt phantom braking genoemd.

Wat is een phantom brake?

Een phantom brake is een spontante remactie van je Tesla. Phantom braking treedt alleen op als je Autopilot aan hebt staan. Het systeem denkt een obstakel te zien en remt fors. Vaak gebeurt dit voor tunnels, bij viaducten of door een laagstaande zon. Als je voor de eerste keer een phantom brake meemaakt, dan is het even schrikken. Zeker als je een achterligger hebt, die ook plotseling moet remmen voor jou.

Hoe hard remt een Tesla bij een phantom brake?

Dat verschilt. De meeste phantom brakes zijn vijf tot tien kilometer. Kortom, rijd je 100 kilometer per uur, dan valt de snelheid terug naar 90 tot 95 kilometer per uur. Toch zijn er ook Tesla-rijders waarbij de snelheid van 100 km per uur terugvalt naar 50 km per uur.

Wat kan ik doen om een phantom brake te voorkomen?

Autopilot uitzetten. Dan treedt geen phantom braking op. Maar wil je wel gewoon op AP rijden? Houd dan altijd je voet op het gaspedaal. Bij tunnels of viaducten even opletten. Zodra de auto uit zichzelf gaat remmen, dan het gaspedaal indrukken.

Wat brengt de toekomst?

Het goede nieuws is dat Tesla iedere keer updates uitbrengt. Phantom brakes zijn dus steeds zeldzamer. Heb je last van een phantom brake? Dien dan direct een bug report in. Zeg ‘Report’ (spraakbesturing), vertel dan in het Nederlands de reden (bijv. last van phantom brake of last van spontaan remmen) en Tesla ontvangt jouw melding.