Reizen met een Tesla in Noord-Macedonië en Albanië

In sommige landen heeft Tesla geen overeenkomst met telecomproviders, zoals in Noord-Macedonië en Albanië. Ook zijn er geen superchargers. Is het lastig om hier te reizen?

Tesla-eigenaar Ronald reed onlangs met zijn Model 3 door Noord-Macedonië en Albanië. “Het scherm blijft functioneren, dus je weet wel je snelheid en je kunt de ruitenwissers activeren”, vertelt Ronald. Omdat er geen data-verbinding mogelijk is, heeft de auto geen interverbinding. “Je kunt hierdoor niet navigeren, maar wel laat de cursor zien waar je bent. Wij hadden vooraf de betreffende gebieden gedownload op een telefoon en reden er offline mee. Dit gaat prima, omdat we met z’n tweeën waren, maar alleen rijden is waarschijnlijk wel een uitdaging.”

Albanië is prachtig. Bezoek bijvoorbeeld de fraaie kuststad Sarandë.

Opladen is een grotere uitdaging, omdat er geen superchargers zijn. “Google Maps helpt dan wel enigszins met de daar op aangegeven laadpalen, maar die informatie is niet compleet qua aantal locaties of informatie over de betreffende aanbieder,” vervolgt Ronald. De meeste laadpalen staan volgens hem in en nabij de hoofdstad Skopje. Ook sommige hotels buiten de stad hebben een laadmogelijkheid, maar die moeten vaak eerst geactiveerd worden door de hoteleigenaren. In veel andere gebieden zijn laders nog een zeldzaamheid in 2022. “Die gebieden bewaren we voor later.”

Het ging ook nog een paar keer bijna mis. “In Durrës wilden we nog even bijladen voordat we overstaken naar Italië. Een net geplaatst laadstation deed het niet. Ondanks bijna een uur hulp van o.a. een met één elektrische auto rijdend taxibedrijf kwamen we niet verder. Dubbel lastig daarbij: geen bereik op de telefoon waardoor wij niet de benodigde app konden downloaden. Uiteindelijk een stukje verderop in de stad maar weer bij een hotel aangeklopt voor nog een paar uur langzaam laden.”

Twee tips van Ronald: installeer voldoende laadapps en zorg dat je weet waar alternatieve laadplekken te vinden zijn. “We hebben tot nu toe zeven keer gehad dat we bij een laadstation kwamen en dat de paal het niet deed, er geen verbinding met de app kon worden gemaakt of dat het door een bug überhaupt niet lukte om de app te activeren.” Zelf heeft Ronald 27 apps geïnstalleerd op zijn telefoon. “Drie daarvan heb ik in Nederland al eerder gebruikt. Van de resterende 24 bleken we er zo’n 16 nodig te hebben gehad tijdens onze reis van Nederland via Duitsland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Noord-Macedonië, Albanië en nu Italië. Waarschijnlijk kunnen we de rest van de terugreis met de Superchargers doen.”

Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië.

Maar welke apps zijn in Albanië en Noord-Macedonië het handigst? “Op voorhand leek PlugShare de beste informatie te geven, maar dan is het niet altijd duidelijk welke leverancier het betreft en welke app je moet gebruiken. Hoewel zeker niet overal te gebruiken tijdens onze tocht, blijkt de app van EcoTap (die we thuis ook gebruiken) het vaakst bruikbaar. Ook vaker dan het zo geprezen Chargemap.”

Kortom, met je Tesla naar Albanië is te doen, maar het vergt wel veel meer voorbereidingen. Hopelijk breidt Tesla in de nabije toekomst haar netwerk uit en kunnen we ook in Albanië en Noord-Macedonië superchargen.