Ruitenwissers werken niet goed: wat kun je doen?

We krijgen regelmatig mailtjes van Tesla-eigenaren die klagen over de automatische stand van de ruitenwissers. De ruitenwissers komen niet in beweging bij motregen of slaan juist op hol als het wat harder regent. Is dit op te lossen?

Het korte antwoord is: nee. In 2019 bracht Tesla een softwareverbetering uit voor de ruitenwissers, maar nog steeds leiden de ruitenwissers hun eigen leven. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat het enorm moeilijk is voor de auto om te voelen of het regent en hoe hard het regent. De meeste automerken gebruiken een regensensor, maar Tesla niet. Tesla vertrouwt op het eigen camerasysteem. De camera achter de voorruit registreert of het regent of niet. Als regendruppels te langzaam opbouwen voor de lens – bijvoorbeeld bij motregen – dan merkt de camera niks en gaan de ruitenwissers niet aan. In Nederland en België komt motregen vaker voor dan in veel andere landen, waardoor dit vooral een frustrerend probleem is in de Lage Landen.

Als de camera merkt dat het water niet goed kan worden afgevoerd, dan slaan de wissers ook wel eens op tilt. Ze gaan dan naar de maximale stand (oftewel stand 4), terwijl dat vaak wat overdreven is. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij motregen. Extreme neerslag komt in de Lage Landen namelijk minder vaak voor dan in tropische gebieden. Denk bijv. aan moessons. Vaak is stand 3 snel genoeg om vrij zicht te hebben tijdens een regenbui.

Wil je toch betere prestaties, dan adviseren we om Rain-X aan te brengen. Dit is een waterafstotende coating. Let er dan op dat je deze coating aanbrengt op de voorruit en dan vooral rondom de camera. De camera is te vinden aan de bovenkant van de voorruit (en dan in het midden). Zie ook de onderstaande video:

We hopen dat Tesla in de toekomst een update uitbrengt om de automatische stand van de ruitenwissers te verbeteren. We hebben een aantal verbeterpunten:

  • De optie om stand 4 uit te schakelen als de automatische modus is ingeschakeld. Wil je alsnog gebruik maken van stand 4, dan kun je overschakelen naar handmatige bediening.
  • Een slider in het menu om de gevoeligheid te bepalen. Zo kun je zelf de gevoeligheid van de automatische stand naar wens aanpassen.

Het goede nieuws is dat Tesla op dit moment (2024) werkt aan een update. We zijn benieuwd.

Wil je meer weten over de ruitenwissers? Lees dan onderstaand artikel!

Tesla ruitenwissers vervangen?