SeC, SuC, DeC: wat betekenen Tesla-afkortingen?

De wereld van elektrisch rijden kent veel afkortingen. Van ICE tot EV en van FSD tot AP. Dit betekenen de afkortingen!

Wat betekent SuC?

SuC betekent Supercharger. Dit is het snellaadstation van Tesla, waar iedereen met een Tesla zijn of haar auto kan opladen. Gemiddeld kost laden bij een SuC ongeveer 0,25 euro per kWh.

Wat is een DeC?

Een DeC is een Destination Charger. Dit zijn laadpunten waar je jouw Tesla kunt opladen. Vaak bevinden deze laadpunten zich op plekken waar je langdurig mag stilstaan, zoals bij restaurants, campings, hotels, vakantieparken en winkelcentra.

Wat betekent SoC?

SOC betekent State of Charge, oftewel: hoe ver is de accu opgeladen? De meeste Tesla’s worden niet 100% opgeladen, maar tot 80 of 90% SOC.

Wat is een EV?

Een EV is een elektrisch voertuig, oftewel een Electric Vehicle.

Wat is een SeC?

Een SeC is een Service Center van Tesla. Hier kun je terecht als je jouw auto wil repareren.

Wat betekent AP?

AP betekent Autopilot. Het is een combinatie van technieken die ervoor zorgen dat een Tesla zelfstandig kan rijden. Is Autopilot ingeschakeld? Dan kan de auto automatisch sturen, acceleren en remmen in dezelfde rijstrook.

Wat is FSD?

Full Self-Driving betekent volledig zelfrijdend. Tesla-eigenaren kunnen FSD aanschaffen, waardoor het mogelijk is om de auto autonoom te laten rijden. Ook kan de auto zelfstandig inparkeren of uit een garage rijden (Summon). Tesla breidt de mogelijkheden van Full Self-Driving jaarlijks uit.

Wat is een ICE?

Een ICE is een auto met een verbrandingsmotor, oftewel een Internal Combustion Engine. Het gaat dus om auto’s die rijden op benzine, diesel of gas.

Wat betekent “I’ve been ICE’d”?

Als een parkeerplaats voor een elektrisch voertuig wordt geblokkeerd door een ICE (oftewel een auto met een verbrandingsmotor), dan kun je zeggen: “I’ve been ICE’d.” Je kunt namelijk niet laden.

Wat betekent CCS?

CCS staat voor Combined Chargin System. Het is een connector voor elektrische voertuigen. Bij oplaadpunten kan zowel met wisselstroom als met gelijkstroom opgeladen worden.

Wat is HW2.5 / HW3 / HW4?

HW (hardware) is de unieke chip in Tesla’s. Het is het brein van de auto. Dankzij de rekenkracht kan de auto zelfrijden.

Wat is het verschil tussen AWD en FWD?

AWD is All Wheel Drive en FWD is Front Wheel Drive. Een auto met FWD heeft voorwielaandrijving, terwijl bij AWD alle wielen worden aangedreven.

Wat is TACC?

TACC betekent Traffic Aware Cruise Control. Dankzij deze cruise control heeft de auto een vaste snelheid. Wel moet je nog zelf sturen. Als je Autopilot activeert, dan stuurt de auto ook zelf.

Wat is de GOM?

De GOM is de Guess-O-Meter: een klokje in de auto die de actieradius voorspelt. De auto schat hoe ver je komt. “De GOM zegt dat ik nog 100 kilometer kan rijden.” Guess staat voor gissen, omdat het nooit exact duidelijk is hoe ver je exact kan rijden. De afstand hangt af van weersomstandigheden en rijgedrag. Veel GOM’s zijn conservatief, omdat fabrikanten niet willen dat automobilisten stil komen te staan.

Wat betekent kWh?

Kilowattuur is het gemiddelde verbruik in kW (kilowatt) per uur. Een Tesla Model 3 verbruikt zo’n 170 Wh per kilometer (oftewel 0,17 kWh). De accu heeft een capaciteit van 55 tot 75 kWh. Als je het gemiddelde verbruik per kilometer weet, kun je gemakkelijk – op basis van de totale accucapaciteit – het bereik berekenen.

Wat is MiC?

MiC betekent ‘Made in China’. Een MiC-model is dus een auto die geproduceerd is in China. Een MiC-model is niet minderwaardig. Sterker nog: Chinese Tesla’s zijn vaak beter geproduceerd dan Amerikaanse Tesla’s.

Wat is regen?

Regen is regenererend remmen. Bij het afremmen zet de auto wrijvingsenergie om in stroom (in plaats van warmte).

Wat is een WaC?

Een WaC is een Tesla Wall Charger. Dit is een ’domme’ en goedkope lader van Tesla om jouw auto thuis op te laden.

Wat is VIN?

VIN is het Vehicle Identification Number of Chassisnumber. Ieder voertuig heeft een uniek nummer. Het is te vinden op de rand van de voorruit of op het kentekenbewijs.

Wat is een PHEV?

Een PHEV is een plugin-in hybride. Het is een auto die elektrisch rijdt, maar daarnaast ook nog een verbrandingsmotor heeft.