Slapen in je Tesla: do’s & don’ts (+ de beste matrassen)

Steeds meer mensen ontdekken de vrijheid van overnachten in een Tesla. Camp Mode aan, matras uitklappen en genieten van een kraakheldere sterrenhemel. Maar wat zijn de beste matrassen? En waar moet je rekening mee houden?

In dit artikelen verzamelen we enkele tips als je wil overnachten in je elektrische bolide. We beginnen bij het begin: welke accessoires heb je nodig? Daarna vertellen we wat meer over Camp Mode. Tenslotte geven we je enkele do’s en don’ts.

Wat zijn de beste matrassen?

Laten we beginnen bij het begin en dat is natuurlijk een matras. Matrassen zijn er in veel soorten en maten. Nou ja, dat laatste is niet helemaal waar, want vrijwel alle matrassen zijn op maat gemaakt voor jouw Tesla. Dreamcase is het topsegment. Je krijgt een comfortabel schuimmatras, die je makkelijk opbergt. In minder dan een paar minuten van rijden naar slapen. Nadeel: je betaalt al snel 500 euro voor een matras. Wat dat betreft is de Tesmat iets vriendelijker geprijsd. Voor de helft van het geld krijg je een matras en draagtas. De Tesmat is alleen verkrijgbaar voor Model 3 en Y. Een ander matras in dezelfde prijsklasse is de Exped Megamat Duo 10. Een fijn oplaasbaar matras met een dikte van 10 centimeter.

Dreamcase: de ‘Tesla’ onder de matrassen

Nog iets te duur? Ga dan voor een opblaasbaar matras. De meeste opblaasbare matrassen passen in iedere Tesla. Het voordeel van deze matrassen is dat ze ook in kleinere auto’s passen. Blaas in dat geval de randen niet of minder op. Handig!

Het tweede onmisbare accessoire is een privacyscherm. Hiermee dek je de ruiten af en kun je iets langer uitslapen. Ook heb je wat meer privacy. Hoe het werkt, kun je in de onderstaande video zien. Het panoramadak wordt overigens niet afgedekt, zodat je wel gewoon naar de sterren kunt kijken.

Natuurlijk zijn er nog andere accessoires die je mee kunt nemen, zoals een dekbed, kussens en een zaklamp. Wij raden je aan om gewoon je dekbed en kussens van thuis mee te nemen.

Camp Mode: voor iedere avontuurlijke Tesla-rijder

Iedere Tesla is uitgerust met een Camp Mode. Wanneer je deze modus activeert, dan wordt jouw auto een prettige plek om te overnachten. Ten eerste verbruikt je auto minder stroom. Zo weet je zeker dat je de volgende dag de reis weer kan vervolgen. Daarnaast worden alle apparaten opgeladen – zoals je mobiele telefoons – en is het mogelijk om muziek af te spelen. Wil je nog meer sfeer? Zet dan het digitale kampvuurtje aan. De meest prettige functie is dat je zelf de temperatuur kiest. Zo voorkom je dat de auto afkoelt en je ‘s ochtends klappertandend ontwaakt. Daarnaast regelt de computer dat er continu verse lucht wordt aangevoerd.

Je kunt Camp Mode niet altijd activeren. Ten eerste moet je de auto in de ‘P’ zetten (Parkeren). Daarnaast moet je meer dan 15% accu hebben.

Een paar dingen om rekening mee te houden. Zorg dat je de auto van binnenuit vergrendeld, anders mis je de volgende dag wellicht wat waardevolle spullen. Camp Mode verbruikt ongeveer 7-8 kWh per tien uur. Als het kouder is verbruikt de auto iets meer: circa 10-12 kWh per tien uur. Als er geen lader in de buurt is, houd er dan rekening mee dat je iets meer marge aanhoudt.

Do’s & don’t als je overnacht in je Tesla

Houd er rekening mee dat je niet overal mag overnachten. In landen als Zweden, Finland, Noorwegen en Frankrijk mag je (bijna) overal parkeren en slapen, maar in België mag dat weer niet. In Nederland mag je alleen parkeren als er een parkeerplaats voor campers is. Zoek voor de tijd uit wat wel en niet is toegestaan in het vakantieland waar je naartoe wil.

Ben je niet heel avontuurlijk ingesteld? Zoek een locatie in de buurt van basisvoorzieningen. Het voordeel van overnachten op een camping is dat je wel gewoon naar de wc kan. Ook kun je ‘s ochtends lekker douchen en is het zelfs mogelijk om een croissantje te kopen in de campingwinkel. De echte avonturiers kamperen natuurlijk langs een meertje en nemen ‘s ochtends een duik in het frisse water.

Wissel overnachten in je Tesla af met hotelovernachtingen. Dus de ene dag overnacht je ‘s avonds in een luxe hotel, ‘s ochtends ga je douchen, rijd je een stuk, ‘s avonds slapen in de Tesla en de volgende dag rijd je door naar een ander hotel. Door dit af te wisselen bespaar je niet alleen geld, maar combineer je het leuke (slapen in je Tesla) met het aangename (slapen in een hotel). En: iedere dag kun je douchen!

Kies een mooie route en maak maximaal gebruik van het panoramadak. We raden een reis in Scandinavië aan. Niet alleen zijn de regels daar soepeler als het gaat om wildparkeren: je kunt ‘s winters ook genieten van noorderlicht. Niets is mooier dan door het panoramadak naar het noorderlicht en de prachtige sterrenhemel staren. In Noorwegen is het superchargernetwerk net zo goed als in Nederland en je kunt tegenwoordig de oversteek maken vanuit Groningen. Noordkaap: here we come!

Heb jij nog andere tips? Deel ze hieronder!