Snelheidsbegrenzer aanzetten in een Tesla: grip op de topsnelheid

Leent jouw buurman jouw Tesla en weet je dat hij een snelheidsduivel achter het stuur is? Of gaat jouw zoon een avondje stappen met zijn vrienden? In de app van Tesla kun je de snelheidsbegrenzer aanzetten, waardoor de auto niet harder gaat dan de door jou ingestelde snelheid.

Hoe stel ik een maximumsnelheid in?

  • Open de app en ga naar ‘Beveiliging en bestuurders’ 
  • Zet de schakelaar om achter ‘Snelheidslimietmodus’ (Speed Mode in het Engels)
  • Stel de gewenste maximumsnelheid in

Ons advies is om de maximumsnelheid in te stellen op 130-135 kilometer per uur. In de avonduren mag je namelijk 130 kilometer per uur rijden op de Nederlandse snelwegen. Leen je jouw auto alleen overdag uit? Dan is een maximumsnelheid van 100-105 kilometer per uur voldoende.

Je kunt in de auto ook een relatieve maximumsnelheid instellen (Bediening -> Autopilot -> Waarschuwing snelheidslimiet -> Maximumsnelheid), maar dit raden we niet aan. Op sommige N-wegen denkt de auto dat er maximaal 80 gereden mag worden, terwijl de snelheid er 100 is. Of er liggen twee wegen dicht naast elkaar, dan denkt de auto dat hij op de andere weg zit. Ook op opritten en afritten kan de auto niet altijd de juiste snelheid bepalen. We adviseren om in dat geval een waarschuwing voor de snelheidslimiet aan te zetten, zodat de bestuurder gewaarschuwd wordt als hij te hard rijdt.

Hoe zet ik de waarschuwing voor snelheidslimiet aan?

De snelheidsbegrenzer voorkomt niet dat je geen boetes meer ontvangt. Je kunt namelijk nog steeds met 130 kilometer per uur over een 80-weg rijden. Wil je dat de bestuurder van jouw auto wordt gewaarschuwd als hij of zij te hard rijdt? Zet dan de Speed Assist aan (Bediening -> Autopilot -> Waarschuwing snelheidslimiet). Er klinkt een geluidssignaal als de vastgestelde maximumsnelheid wordt overgeschreden. Dit geluidssignaal is overigens uit te zetten. In dat geval zie je alleen een vergrote weergave van het verkeersbord op het scherm op het moment dat de maximumsnelheid wordt overschreden.

Wil je er zeker van zijn dat je geen verkeersboetes ontvangt? Overweeg dan om Flitsmeister te gebruiken.