Summon en Smart Summon: wat is het verschil?

Alle Tesla’s zijn uitgerust met Summon. Maar wat is het verschil tussen Summon en Smart Summon?

Summon is een oudere functie, die al in 2016 werd gelanceerd. Summon gebruikt de ultrasone sensoren of de camera’s om de auto naar voren of achteren te navigeren. Dit is handig als je de auto in een krappe parkeerplek wil manoeuvreren. Stap uit de auto, activeer Summon en geniet hoe de auto naar voren rijdt. De auto rijdt maximaal twaalf meter vooruit of achteruit. Wil je jouw auto een langere afstand laten rijden? Of wil je dat de auto zelfstandig om objecten heen rijdt? Dan heb je Smart Summon nodig.

Wil je Summon gebruiken? Ga dicht bij je auto staan en er verschijnt een ‘Summon’-knop in het menu. Je kunt dit zien in de video hieronder, namelijk vanaf 1:25.

Smart Summon is eigenlijk een verbeterde versie van Summon. In plaats van alleen voor- en achteruit zorgt Smart Summon ervoor dat je auto je volgt, zoals een hond dat doet. Jouw Tesla kan automatisch naar jouw locatie (met behulp van GPS) of een locatie naar keuze rijden. De auto ontwijkt daarbij objecten en stopt als er obstakels zijn. Let er wel op dat jij je telefoon bij je hebt met daarop de mobiele app van Tesla en dat je niet verder dan zes meter verwijderd bent van je auto, anders werkt Smart Summon niet.

Smart Summon is een beta-functie, maar je moet er wel voor betalen. Smart Summon maakt namelijk onderdeel uit van Enhanced Autopilot. Deze upgrade kun je aanschaffen in de Tesla-app. Tesla adviseert om Smart Summon alleen te gebruiken op parkeerplaatsen en opritten op eigen terrein en niet op de openbare weg. Dat het wel eens misgaat zie je hieronder of lees je hier. Blijf dus alert!