Supercharger-laders binnenkort beschikbaar voor andere automerken

Op dit moment kun je alleen met een Tesla laden bij superchargers, maar daar komt verandering in.

Elons Musk meldt op Twitter dat het superchargers eind 2021 open gaan voor andere automerken. Een logische stap, want op dit moment verdient Tesla niet aan het gebruik van superchargers. Door superchargers beschikbaar te maken voor andere automerken en mogelijk hogere tarieven te rekenen voor andere merken, ontstaat er een interessante inkomstenstroom. Tesla kan met deze inkomsten meer supercharger-locaties openen, waar Tesla-rijders en andere EV-rijders van profiteren.

Het is nog onbekend welke landen als eerste ‘open’ gaan. We denken dat Tesla begint in landen waar de bezettingsgraad het laagst is. Het zou een logische stap zijn, omdat Tesla zo kan experimenteren wat er met de bezettingsgraad van superchargers gebeurt zonder daarmee de Tesla-rijders te frustreren. Bij wijze van experiment kan het ook zijn dat Tesla start met verschillende tarieven per land, bijvoorbeeld hogere tarieven in landen met veel EV-rijders of tijdens spitsuren.

Een andere interessante theorie is dat er hybride laadplaatsen komen – voor Tesla’s en andere EV’s – maar dat er per supercharger-locatie nog enkele plekken gereserveerd blijven voor Tesla’s. Zelfs als er een lange rij staat, kunnen Tesla-rijders een vrij plekje opzoeken. In combinatie met lagere tarieven blijft het zo voor Tesla-rijders interessant om in een Tesla te rijden en gebruik te maken van superchargers.

Er zijn wereldwijd meer dan 25.000 supercharger-locaties. In een jaar tijd zijn er circa 7.500 locaties bijgekomen. In Nederland openen dit jaar minimaal tien nieuwe superchargers in o.a. Nijmegen, Bergen op Zoom, Zurich (Friesland, bij de Afsluitdijk), Haarlem, Maastricht en Rotterdam.

Update 1 november 2021: inmiddels is Tesla een pilot gestart in Nederland. Tien supercharger-locaties zijn geopend voor niet-Tesla’s.