Tenaamstellingscode of meldcode Tesla kwijt? Makkelijk terug te vinden!

Ben je de meldcode of tenaamstellingscode van je Tesla kwijt? De meldcode kun je direct terugvinden in je Tesla-app en de de tenaamstellingscode is 9 van de 10 keer online op te vragen.

Een tenaamstellingscode is een unieke code die wordt gebruikt om voertuigen op naam te stellen bij de RDW. Deze code bestaat uit negen cijfers. Wil je een auto overschrijven, dan heb je deze code in combinatie met je kentekenbewijs nodig. Bewaar deze code nooit samen met je kentekenbewijs in je auto.

Het eerste deel van de tenaamstellingscode bestaat uit vier cijfers en dit eerste deel ontving je toen je het voertuig op jouw naam liet zetten. Waarschijnlijk was dit bij de autogarage waar je de auto kocht.

Het tweede deel van de tenaamstellingscode bestaat uit vijf cijfers en ontving je samen met het kentekenbewijs per post.

Meestal wordt het tweede deel van de tenaamstellingscode goed bewaard, omdat de brief samen met het kentekenbewijs is verzonden. Veel mensen verliezen echter het eerste deel van de tenaamstellingscode.

Waar moet ik zoeken?

Voordat je allerlei nieuwe codes gaat opvragen, is het slim om eerst te zoeken. Houd er rekening mee dat het eerste deel van de tenaamstellingscode op een kassabon staat. Dit bonnetje kun je gemakkelijk over het hoofd zien. Vaak nieten autobedrijven dit bonnetje aan de factuur bij aankoop van de auto.

Waar je in huis moet zoeken? Meestal worden de tenaamstellingscodes en het kentekenbewijs bewaart op één van de volgende plekken: in het dashboardkastje van de auto, in de frunk, in een kluisje in huis, in een lade met ‘belangrijke papieren’ of bij financiële gegevens. Nog niet gevonden? Geen probleem!

Hoe vraag ik een nieuwe tenaamstellingscode op?

Het goede nieuws is dat je gemakkelijk via de site van het RDW een tenaamstellingscode kunt downloaden. Staat het voertuig op jouw naam en heb je DigiD? Of staat jouw Tesla op jouw bedrijfsnaam en heb jij eHerkenning? Dan krijg je twee mails met daarin een link naar de nieuwe tenaamstellingscode. Deze code blijft 40 dagen staan, dus bewaar deze goed. De oude tenaamstellingscode is direct niet meer geldig.

Geen DigiD of eHerkenning? Dan kun je de tenaamstellingscode aanvragen via deze link, maar houd er rekening mee dat de code naar het adres van de eigenaar wordt gestuurd. Dit kan drie tot vier werkdagen duren en kost je ongeveer één euro. Om een tenaamstellingscode aan te vragen heb je de meldcode nodig van je Tesla. Dit zijn de laatste vier cijfers van het VIN-nummer.

Is een tenaamstellingscode hetzelfde als een meldcode?

Nee, de meldcode van jouw Tesla is niet hetzelfde als de tenaamstellingscode. De meldcode kun je gelukkig makkelijk vinden.

Wat is de meldcode van mijn Tesla?

De meldcode is de laatste vier cijfers van het VIN-nummer. Je kunt dit VIN-nummer op verschillende plekken vinden, waaronder op een metalen plaatje op het dashboard, op de website van Tesla, op de originele ruitsticker, op het witte Vehicle Certification Label (zichtbaar op het middenpaneel), in de frunk (gegraveerd in het chassis) en in de Tesla-app.

Help, ik ben mijn kentekenbewijs kwijt!

Vervelend, want een nieuw kentekenbewijs is duurder dan een nieuwe tenaamstellingscode. Je betaalt 34,50 euro voor een nieuwe kentekencard (inclusief tenaamstellingscode). Direct aanvragen kan via deze link. Houd er rekening mee dat je ook in dit geval de meldcode nodig hebt en dat het drie tot vier werkdagen duurt voor je het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode in huis hebt.