Tesla accu leeg onderweg: wat nu?

Wat moet je doen als je onderweg stil komt te staan? Kun je de ANWB opbellen? Of zijn er andere opties?

Ten eerste moet je jouw best doen om je accu leeg te rijden. Gebruik je het navigatiesysteem van Tesla, dan weet je precies wat jouw bereik is. Ook krijg je (indien nodig) adviezen om je rijgedrag aan te passen. Een voorbeeld: je mag niet harder rijden dan 80 kilometer per uur, anders haal je het volgende laadpunt niet. Negeer je dit advies, dan verschijnt de melding een paar minuten later weer in beeld. Dit kun je haast niet negeren.

Het advies is om nooit onder de tien procent uit te komen. Is er minder dan tien procent beschikbaar? Dan verandert het batterijsymbool van kleur en wordt dit icoontje rood. Als het percentage op nul procent staat, dan is er nog altijd 8 tot 24 km beschikbaar. Je hebt dan dus nog een laatste kans om een laadpaal te bereiken.

Strand je ergens met je Tesla? Dan is het slim om de wegenwacht of een bergingsbedrijf in de buurt te bellen. Meestal worden lege elektrische auto’s weggesleept. Er wordt geen generator gebruikt om de auto op locatie deels op te laden. Dan is namelijk een 30 KW generator nodig en dat zijn flinke jongens. Wegslepen is veel voordeliger.

Zoek je een bergingsbedrijf in de buurt? Gebruik Google Maps om een bedrijf te vinden.

Gelukkig komt het zelden voor dat je stil komt te staan met een elektrische auto. Zeker niet in Nederland of België. Er worden duidelijke waarschuwingssignalen gegeven in een Tesla en daarnaast is er altijd wel een lader in de buurt te vinden.

Tips om een lege accu te voorkomen

Wil je voorkomen dat je nooit zonder stroom komt te zitten? We geven graag een paar tips.

Zorg dat je altijd een beetje marge overhoudt. Rijd niet op de limiet. Merk je dat de range tegenvalt? Probeer je rijgedrag aan te passen. Op een snelweg kun je ervoor kiezen om te ‘coasten‘. Dat wil zeggen dat je achter een vrachtwagen gaat ‘hangen’ op Autopilot. Er is dan nauwelijks tegenwind en 90-100 km/per uur is zuiniger dan 120-130 km/per uur.

Ga je op vakantie? Onderzoek voor de tijd waar je kunt laden. Stel een klein lijstje op met verschillende laadpunten in de buurt van je accommodatie. Je hebt dan altijd een back-up als een lader uitgeschakeld is of niet werkt.

En: wees blij dat je Tesla rijdt. Dankzij het superchargernetwerk is het onmogelijk om ooit echt zonder stroom te zitten. Je zult zien: je range anxiety verdwijnt als sneeuw voor de zon.