Tesla accu vervangen: wat zijn de mogelijkheden?

Bij Tesla heb je recht op een vervangende accu als er sprake is van extreme degradatie (minder dan 70% batterijcapaciteit) binnen 8 jaar of als er minder dan 160.000 (Model 3) of 240.000 kilometer op de teller staat.

Maar wat als je buiten de garantie de accu wil laten vervangen. Kan dat?

Om met de deur in huis te vallen: Tesla biedt nog geen ‘standaard’ omruilprogramma aan. Het komt momenteel namelijk zelden voor dat iemand een accu laat vervangen buiten de garantie. Als de accu vervangen moet worden, is er vaak meer aan de hand (zoals dit voorbeeld van de Tesla Roadster) en kunnen de kosten flink oplopen.

Toch verwachten we dat er in de toekomst wel een omruilprogramma komt, aangezien er steeds meer oudere Tesla’s rondrijden. Op een bepaald moment komt dan het kantelpunt in zicht. Is de auto met nieuwe accu veel meer waard dan een Tesla met een accu met extreme degradatie? Als het prijsverschil tussen deze twee opties de prijs van een vervangende accu is, dan pas wordt het interessant om een accu buiten de garantie te vervangen. Anders kun je immers net zo goed je auto verkopen en een nieuwere Tesla aanschaffen.

Kosten voor vervangen: circa 15.000 euro

Het vervangen van een accu kost circa 12.000 tot 20.000 euro. Er is geen vast prijsbeleid. Als je de accu wil vervangen, kun je het beste contact opnemen met een Service Center. Uit een navraag blijkt dat een gloednieuwe Model 3 LR-accu 15.000 euro kost (inclusief inbouwen). Een Model S-accu vervangen is duurder, namelijk circa 18.000 euro, inclusief arbeid. Toch fluctueren deze prijzen.

Kosten zullen gaan dalen

De kans is groot dat de kosten voor het vervangen van accu’s in de toekomst gaan dalen. Accu’s worden namelijk steeds goedkoper. In de nabije toekomst introduceert Tesla nieuwe accucellen, die groter zijn dan de 2170-cellen van Panasonic. Deze cellen bieden vijf keer meer energie, maar leiden tot een vermogen dat zes keer hoger is. Hierdoor neemt het bereik van een accupakket met 16 procent toe.

Dit laatste is interessant. We kunnen ons voorstellen dat Tesla-rijders bereid zijn om een nieuw accupakket te installeren als dit grote voordelen biedt, zoals een extra bereik van 16 procent. Stel, de kosten zijn lager (bijv. 7500 euro voor accu en vervangen), dan zullen waarschijnlijk meer mensen hun batterijpakket vervangen.

Wat denk jij?

Ga jij in de toekomst jouw accupakket vervangen? Of ruil je jouw oude beestje liever in voor een gloednieuwe Tesla? Deel jouw mening onder dit artikel!