Wanneer is mijn Tesla toe aan een APK’tje? (& andere vragen)

Inmiddels moeten steeds meer Tesla’s jaarlijks of tweejaarlijks APK-gekeurd worden. Wanneer is de eerste keuring? En hoe vaak moet je naar de garage voor een check? We zetten alle vragen en antwoorden op een rij!

Wanneer is de eerste APK-keuring?

De eerste APK-keuring vindt plaats als jouw auto vier jaar oud is. Je ontvangt zes weken voordat de APK op jouw Tesla vervalt een herinnering voor de APK, zodat je op tijd een afspraak kan maken. Ga naar de site van de RDW om te checken hoe oud je auto is en wat de vervaldatum van de APK is. Deze gegevens vind je onder het kopje ‘Vervaldata en historie’.

Bij welke garage kan ik terecht voor een APK?

De meeste garages in Nederland voeren APK-keuringen uit. Je hoeft niet speciaal naar een Tesla Service Center voor een keuring. Kortom, kies een garage in de buurt, dat is het makkelijkst.

Wat kost een APK voor een Tesla?

Elektrische auto’s hoeven op minder punten gecontroleerd te worden, maar houd er rekening mee dat de keuring ongeveer 50 tot 75 euro kost. Je betaalt natuurlijk extra voor vervangende onderdelen. Rijd je veel, dan is het mogelijk dat bij de eerste keuring de banden vervangen moeten worden, omdat de profieldiepte van de banden minder is dan 1,6 millimeter. Aangezien elektrische auto’s weinig onderhoud nodig hebben, zijn er verder nauwelijks kosten. Zo hoeven de remschijven waarschijnlijk niet vervangen te worden, omdat Tesla’s regeneratief remmen. De remschijven worden daardoor nauwelijks gebruikt.

Hoe vaak moet mijn Tesla gekeurd worden?

Na de eerste APK-keuring moeten elektrische auto’s om de twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn. Als de auto acht jaar oud is, moet je voertuig jaarlijks gekeurd worden. Je ontvangt hier automatisch berichten van, maar het is slim om de data alvast in je agenda te zetten.

Mag ik met mijn Tesla de weg op als de APK is verlopen?

Je mag niet de weg op met een Tesla waarvan de APK is verlopen. Doe je dat toch, dan krijg je een boete. Staat de auto op de oprit of stil langs de weg, dan mag de APK maximaal twee maanden zijn verlopen. Daarna ontvangt de eigenaar automatisch een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau. Dat is natuurlijk onnodig, dus maak op tijd een afspraak bij een garage in de buurt.