Tesla Cybertruck: wanneer in Nederland? En hoe duur?

Veel Amerikanen rijden in een pickup truck. Het is één van de populairste autotypes. Logisch dus dat de Cybertruck erg gewild is en al vaak wordt gepreorderd.

De Cybertruck valt op en is ook nog eens oersterk. De buitenkant is gemaakt van ultrahard, koudgewalst roestvast staal. Het glas is gepantserd en kogelwerend. Daarnaast heeft de auto een krachtige aandrijflijn. In slechts 2,9 seconden versnel je van 0 naar 100 kilometer per uur. De actieradius? Ruim 800 kilometer op één lading (Tri Motor AWD-uitvoering).

De goedkoopste uitvoering (met een bereik van 400 kilometer, één motor en een versnelling naar 100 km/uur van 6,5 seconden) gaat circa 40.000 dollar kosten. De prijzen voor de duurdere uitvoeringen zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat Amerikanen straks waarschijnlijk het dubbele betalen voor de duurste versie.

In juli 2023 werd de eerste Cybertruck geproduceerd in Giga Texas. Dit was twee jaar later dan oorspronkelijk aangekondigd, maar o.a. de pandemie gooide roet in het eten. De Cybertruck is helaas nog niet te pre-orderen in de Benelux. Wel kun jij je online inschrijven om updates te ontvangen. De verwachting is dat massaproductie eind 2023 of begin 2024 start. Vanaf dan wordt deze elektrische pick-up truck geleverd aan – voornamelijk – Amerikanen.

Komt de Cybertruck naar Nederland en België?
Helaas komt de Tesla Cybertruck niet naar Nederland. Dit heeft ermee te maken dat de Cybertruck bijna zes meter lang is. Daarmee is de auto ongeschikt voor parkeergarages. Daarnaast heeft de auto geen kreukelzone (omdat de pick-up gemaakt is van gehard staal). Binnen de Europese Unie moeten auto’s een kreukelzone hebben, anders worden ze verboden. Het heeft daarom geen zin om nu een preorder te plaatsen voor er meer bekend is.

Komt er een aangepaste Europe versie?
Het goede nieuws is dat Tesla waarschijnlijk een speciale Europese versie gaat maken van de Cybertruck. Dat blijkt uit bovenstaande tweet van Elon Musk in augustus 2020. Wel kan het nog even duren. De normale Cybertruck wordt pas vanaf eind 2023 / begin 2024 geleverd, dus als er een aangepaste Europese versie komt, dan zal dat pas na 2024 zijn.