Tesla Full Self Driving: 10 vragen & antwoorden

Wil je meer weten over Full Self Driving? In dit artikel beantwoorden we alle vragen en antwoorden over Tesla’s FSD!

Wat is Full Self Driving?

Full Self Driving is een pakket bestaande uit verschillende rijhulpmiddelen om jouw Tesla deels zelfstandig te laten rijden van A naar B. Het is een soort robotchauffeur, alleen moet je deze robot wel goed in de gaten houden. Full Self Driving helpt bij het automatisch wisselen van rijstrook, parkeren en het verlaten van een krappe ruimte. Er worden regelmatig nieuwe functies toegevoegd aan Full Self Driving.

In de interessante video hieronder zie je hoe Autopilot – en FSD – precies werkt.

Maakt FSD gebruik van alle sensoren?

Dat ligt er aan. Heeft jouw auto radar en ultrasone sensoren? Dan worden deze sensoren nog gebruikt om de omgeving in de gaten te houden. Nieuwe Tesla’s zijn uitgerust zonder ultrasone sensoren en radar. In dat geval maken Autopilot en FSD alleen gebruik van de camera’s. Tesla noemt dit ‘Tesla Vision’.

Wat kost Full Self Driving?

Full Self-Driving kost op dit moment 7.500 euro. Het bevat navigeren met Autopilot, Auto Lane Change, automatisch inparkeren, Summon, Smart Summon en reageren op verkeerslichten en stopborden. Binnenkort is het mogelijk om automatisch te sturen op straten binnen de bebouwde kom.

Hoe weet ik of mijn auto Full Self Driving heeft?

Als je een Tesla met FSD koopt, dan is het verstandig om voor de tijd even te controleren of Full Self Driving wel echt geactiveerd is. Ga in de auto naar ‘Software’ en controleer of de auto inclusief Full Self Driving is.

Wat is het verschil tussen FSD en Enhanced Autopilot?

Veel van de bovenstaande functies zitten ook in Enhanced Autopilot, terwijl Enhanced Autopilot slechts 3.800 euro kost. Op dit moment is het daarom slimmer om Enhanced Autopilot te kopen dan Full Self-Driving. Maar… Tesla werkt continu aan nieuwe verbeteringen en uitbreidingen. Koop je FSD? Dan weet je zeker dat je alle toekomstige updates krijgt. In het geval van Enhanced Autopilot loop je deze updates mis.

Kan ik met FSD aan slapen achter het stuur?

Nee, het zal mogelijk nog decennia duren voordat auto’s 100% zelfrijdend zijn. Als je de functie ‘FSD’ hebt ingeschakeld, dan moet je zelf actief blijven deelnemen aan het verkeer. Houd je handen aan het stuur en controleer of de auto zich goed gedraagt. Je zult af en toe moeten ingrijpen door een (stuur)correctie uit te voeren.

Is Full Self Driving veilig?

Ja, rijden met Autopilot-technologie aan blijkt veiliger te zijn dan zonder Autopilot-technologie. In 2022 maakten circa 100.000 Amerikanen gebruik van de betaversie van Full Self Driving. Gemiddeld veroorzaken 100.000 Amerikaanse automobilisten 163 ongelukken met letsel per maand en 12,4 dodelijke ongelukken per jaar. Tesla beweert – in hun Vehicle Safety Report – dat rijden in een Tesla minder ongelukken veroorzaakt. Een gemiddelde Tesla met Autopilot aan veroorzaakt één ongeluk per zes miljoen mijl (Q3 2022), oftewel één ongeluk per tien miljoen kilometer. Het gemiddelde ligt in de VS op één ongeluk per 652.000 gereden mijlen, oftewel ruwweg één ongeluk per één miljoen kilometer. Autopilot-technologie veroorzaakt dus tien keer minder ongelukken, als we de data van Tesla mogen geloven.

Onder aan de streep zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat zelfrijdende auto’s veiliger kunnen zijn dan ‘normale’ auto’s. Bijna 94% van alle ongelukken wordt veroorzaakt door een menselijke fout. Een zelfrijdende auto kan sneller reageren als er iets gebeurt, wordt niet moe en zal niet snel afgeleid zijn.

Is Full Self Driving overdraagbaar?

Nee. Op het moment dat je FSD koopt, dan schaf je dit aan voor jouw auto. Een toekomstige koper van jouw auto neemt automatisch FSD over. Het is niet mogelijk om FSD over te zetten naar jouw nieuwe auto. Je moet dan opnieuw 7.500 euro betalen. Hoewel dit vervelend is, is er ook een lichtpuntje: je krijgt mogelijk een hoger bedrag voor je oude Tesla. Een Tesla met FSD is namelijk meer waard dan een Tesla zonder FSD.

Kan ik Full Self Driving eerst uitproberen?

Je kunt FSD kopen en binnen 48 uur na aankoop een terugbetaling aanvragen. Dit kan in de Tesla-app. Op die manier kun je Full Self Driving eerst even testen. Je kunt maar één keer een terugbetaling aanvragen. Schaf je in de toekomst een tweede keer FSD aan, dan is het niet mogelijk om je geld terug te krijgen.

Is Full Self Driving het bedrag van 7.500 euro waard?

Dat is lastig te bepalen. Op dit moment denken wij van niet, maar uiteindelijk is dit vooral een persoonlijke afweging. Gebruik jij de Autopilot-functionaliteiten vaak? En zo ja, ben je van plan om minimaal enkele jaren in je huidige auto te rijden? Dan kan het een interessante investering zijn. Tesla voegt actief nieuwe functies en mogelijkheden toe aan Full Self Driving, waardoor de auto steeds zelfstandiger kan rijden. Daarnaast is er een kans dat Tesla het prijskaartje voor FSD op termijn verhoogt, aangezien FSD dan beter functioneert dan nu.