Tesla Gigafactory Berlijn: gigantische fabriek voor Europese markt

35 kilometer ten zuidoosten van het stadshart van Berlijn bouwt Tesla een gloednieuwe Gigafactory. Giga Berlin is een enorme campus waar o.a. de Tesla Model Y geproduceerd gaat worden.

Het is indrukwekkend dat Tesla in korte tijd een fabriek van zo’n omvang uit de grond stampt. In 2019 is de Gigafactory aangekondigd door Elon Musk en in juli 2021 openen de deuren. In totaal kost de bouw van Giga Berlin naar schatting vier miljard euro.

Naast Model Y’s worden er ook batterijen, krachtige batterijsystemen en aandrijflijnen geproduceerd. Ook krijgt de Gigafactory een eigen lakspuiterij. Er zijn nogal wat klachten over de spuiterijen in de Verenigde Staten, dus een eigen Europese lakspuiterij zou een welkome aanvulling zijn.

Het grote voordeel van een Europese Gigafactory is dat het goedkoper wordt om auto’s te produceren. Op dit moment komen alle Tesla’s uit de VS. De prijs van een Europese Tesla is hoger dan in de VS in verband met invoerrechten. Door lokaal te produceren kan de prijs naar beneden én kan een auto sneller geleverd worden.

Naar verwachting rollen er in de toekomst 500.000 auto’s per jaar van de band in Berlijn. In het begin zijn dit voornamelijk Model Y’s, maar mogelijk volgen er snel andere modellen.