Tesla kopen? Vijf tips voordat je een Tesla koopt

Ga je een Tesla kopen? Alvast gefeliciteerd! We geven je in dit artikel vijf tips, waarmee je 375 euro bespaart.

Waarschijnlijk weet je al welk model je wil. Maar welke uitvoering moet je kiezen? En hoe kun je geld besparen?

1. Bespaar 375 euro en koop via een referral link
Een slimme eerste tip: koop nooit zomaar een Tesla. Gebruik altijd een zogenoemde referral link. Ken jij iemand met een Tesla? Vraag dan zijn of haar referral link. Als je via deze link jouw Tesla koopt, dan krijg je 1.500 gratis supercharger-km’s. Je kunt dan dus 1.500 km gratis laden bij superchargers (ter waarde van +/- 375 euro). Ook jouw kennis krijgt deze kilometers cadeau. Handig toch? Heb je geen referral link? Dan kun je deze link gebruiken.

2. Kies de goedkoopste kleur als je je auto gaat wrappen
Ga je jouw auto wrappen? Dan is het slim om de goedkoopste kleur te kiezen. Rijd je liever in een ‘normale’ Tesla? Dan heb je vaak vijf keuzes: wit, zwart, grijs, blauw of rood. Blauwe of rode Tesla’s zijn iets unieker, omdat er minder van rondrijden in Nederland en België. De rode lak is wel fors duurder.

3. Standard Range Plus of Long Range?
Veel mensen hebben genoeg aan Standard Range Plus. Hoeveel kilometer rijd jij gemiddeld op een dag? Pak de afgelopen honderd ritten erbij en reken uit hoeveel km je per dag reed. Als je in 90% van de gevallen minder dan 290 kilometer aflegde per dag, dan is de SR+ (in het geval van de Tesla Model 3) de perfecte auto voor jou. Het komt er namelijk op neer dat je in de toekomst minder dan één op de tien ritten even bij een supercharger moet staan. Dat is minder vaak dan dat je nu bij een tankstation stopt.

Veel mensen kopen een Long Range, omdat ze zorgeloos op vakantie willen. Maar no worries. Met een Standard Range Plus kun je ook zorgeloos op vakantie, want er zijn genoeg superchargers en andere snelladers in Europa. Het werkelijke bereik van beide modellen verschilt 60 tot 80 kilometer. Je stopt met een SR+ vaker dan een LR, maar je bent ook weer sneller onderweg, omdat de accu minder groot is. Op een rit van 10 uur win je met een LR hoogstens een half uurtje. Is dat 10.000 euro extra waard? Dat is aan jou!

Tenslotte is de SR+ lichter en dus zuiniger. Je bespaart zo’n 50W per kilometer. Kortom, er zijn veel goede argumenten om voor een SR+ te kiezen.

4. Welke velgen? Aero velgen zijn efficiënter!
Als je een Tesla koopt, dan moet je velgen kiezen. De Aero velgen zijn inbegrepen. Misschien vind je de Aero velgen minder mooi, maar vergeet niet dat Aero velgen efficiënter zijn dan normale velgen. Met deze Aero velgen verbruik je minder energie en neemt het bereik van je auto toe. 

5. Volledig zelfrijdende besturing kiezen?
Eerlijk is eerlijk: Full Self Driving betekent (nog) niet dat je nooit meer zelf hoeft te rijden. Veel FSD-kopers vinden de optie tegenvallen. Kijk, Full Self Driving is heerlijk in het uitgestrekte Verenigde Staten, maar in het drukke verkeer in Nederland en België is Autopilot eigenlijk de beste keuze. Autopilot (automatisch sturen / acceleren / remmen in dezelfde rijstrook) werkt prima en is inbegrepen als je een Tesla koopt. 7.500 euro voor FSD is – op dit moment – nog iets te prijzig. Tesla werkt hard aan het verbeteren van FSD. Je kunt de optie later alsnog activeren, maar houd er rekening mee dat Tesla de prijs kan verhogen.

Meer tips lezen? Ontdek alle tips op Tesla360.nl!