Tesla koplampen afstellen: zelf doen of bij de garage?

Het is mogelijk om de koplampen van je Tesla Model 3, Model Y, Model S of Model X zelf af te stellen, maar het is verstandiger om naar een garage of Service Center te gaan.

De koplampen van veel Tesla’s zijn vrij fel. Een verkeerde afstelling kan ervoor zorgen dat tegenliggers verblind worden. Valt het je op dat er erg vaak naar je geseind wordt? Mogelijk zijn je koplampen te hoog afgesteld. Vaak gaat dit al verkeerd in de fabriek, maar het komt ook wel eens voor na reparatie of bandenwissels.

Wil je de koplampen zelf afstellen, lees dan eerst deze instructies. Je moet namelijk een garagedeur opzoeken, tape op deze deur plakken, de auto op de juiste plek positioneren (en dit controleren met een lasermeter!), een koplamp afplakken en pas daarna kun je de koplampen afstellen. Niet alleen is dit al snel een half uur tot een uur werk: je hebt ook een oprit nodig en een lasermeter. Een lasermeter kost al snel een paar tientjes.

Klinkt het als veel gedoe? Rijd dan naar een garage of een Service Center, zodat je zeker weet dat het goed gaat. Een garage heeft speciale apparatuur om te zorgen dat het afstellen op de juiste manier gebeurt. Durf je het wel aan? Zet dan de auto in P. Ga naar Besturing -> Service -> Koplampen afstellen. Vervolgens kun je met het scrollwieltje op je stuur de koplampen afstellen. Op het scherm tik je aan welke lamp je wil afstellen: links of rechts. Let op: er is geen mogelijkheid om je aanpassingen te herstellen of ongedaan te maken. Gaat het dus helemaal mis, dan moet je alsnog naar een garage of naar een Service Center.

Moet ik de koplampen aanpassen als ik naar Engeland ga?

Wellicht. Rijd je alleen overdag en in de zomer, dan is het niet nodig om de koplampen aan te passen. Maar ga je in de herfst, winter of zomer naar Engeland? Dan is het beter om dit wel te doen. Anders verblind je ‘s avonds tegenliggers die aan de andere kant van de weg rijden. Er zijn twee mogelijkheden. Je kunt stickers kopen bij de ANWB om de koplampen af te plakken. Een andere mogelijkheid is dat je voor en na de tijd even langs een Tesla Service Center gaat om de koplampen af te stellen. Dat is in vijf minuten geregeld.