Tesla Powerwall kopen? 13 vragen & antwoorden!

De Powerwall is een thuisaccu van Tesla. Hiermee kunnen particulieren en bedrijven (zonne)stroom opslaan en op een later tijdstip gebruiken. Ook is het mogelijk om off-grid te wonen.

In Nederland en België zijn thuisaccu’s op dit moment nog niet zo populair, omdat het energienetwerk stabiel is en er een salderingsregeling van kracht is. In Nederland wordt de salderingsregeling afgebouwd vanaf 2025. We verwachten dat het omslagpunt om voordeliger uit te zijn met een Powerwall (of thuisaccu) ergens rond 2028/2029 ligt.

Wat is de capaciteit van een Tesla Powerwall?

Een Powerwall 2 heeft een capaciteit van 13,5 kWh. In vergelijking: een Tesla Model 3 SR+ heeft een accu met een capaciteit van 50 kWh. Ook de Powerwall 3 – die in september 2023 is aangekondigd – heeft een capaciteit van 13,5 kWh.


Wat is de prijs van een Tesla Powerwall?

In de Verenigde Staten betaal je 6.500 dollar voor de tweede of derde versie van de Powerwall, omgerekend zo’n 5.500 euro. Daarvoor krijg je een thuisaccu en een omvormer. Op dit moment is een Powerwall 2 of 3 nog niet te koop in Nederland en Belgie. We verwachten dat de prijs in de Benelux iets hoger gaat zijn, zo rond de 7.000 – 8.000 euro.

Hoe lang duurt het om een Powerwall op te laden met zonnestroom?

Dit hangt af van het aantal zonnepanelen en het weer. Stel, je hebt meer dan 20 zonnepanelen en het is een zonnige dag, dan duurt het een paar uur. In januari kan het tot wel vijf dagen duren, zeker als het enkele dagen op rij slecht weer is.

Hoe efficiënt is een Powerwall?

Een Powerwall 2 heeft een efficiëntie van ruim 92%. Dit zal daarna afnemen tot 90%, zoals te lezen is in de factsheet. Dit betekent dat als je 10 kWh opslaat, dat je dan 9 kWh uit de accu kunt trekken. De nieuwe Powerwall 3 heeft een efficiëntie van 97,5%.

Hoe groot is een Powerwall?

De Powerwall 2 is 115.1 cm hoog, 75.2 cm breed en 14.6 cm diep. Daarmee is de Powerwall 2 even groot als een klein kind. De Powerwall 3 is 110 cm hoog, 61 cm breed en 19 cm diep en is dus iets compacter.

Links de Powerwall 2, rechts de Powerwall 3 (leverbaar vanaf 2024).

Hoeveel Powerwalls kan ik aan elkaar koppelen?

Je kunt maximaal tien Powerwalls aan elkaar knopen, waarmee je een gigantische thuisaccu van 135 kWh krijgt.


Hoe lang gaat een Powerwall mee?

Tesla geeft tien jaar garantie op een ‘ongelimiteerd aantal cycli’. Het is onbekend of een Powerwall daarna nog lange tijd blijft werken. Sommige bronnen beweren dat de levensduur van een thuisaccu maximaal vijftien tot twintig jaar is. Aangezien de Powerwall pas sinds 2015 bestaat, is het even wachten om te zien of de thuisaccu na 2030-2035 nog steeds blijft werken.

Hoeveel Powerwalls heb ik nodig?

Een gemiddeld gezin gebruikt 2.730 kWh per jaar, dat komt neer op gemiddeld 7,5 kWh per dag. Toch kan het energieverbruik flink stijgen als mensen thuiswerken of een laadpaal hebben. Valt de stroom uit? Dan kun je het met één Powerwall 1 tot 2 dagen uitzingen. In Nederland en België valt de stroom niet vaak uit. Het energienetwerk is namelijk zeer betrouwbaar. De enige reden om een Powerwall te kopen is om zonne-energie op te slaan, op het moment dat de salderingsregeling vervalt.

Powerwall en salderen: hoe zit dat?

Wek je meer stroom op met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt? Dan kun je gebruik maken van de salderingsregeling. De opgewekte stroom mag je wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Voorbeeld: jouw zonnepanelen leveren in een jaar 2.000 kWh op, maar je hebt 4.000 kWh verbruikt. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.000 kwH (4000 – 2000).

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 langzaam afgebouwd. Dan komt er een omslagpunt waarbij het slimmer is om de opgewekte zonne-energie op te slaan (in de Powerwall) dan om de energie goedkoop te verkopen aan de energieleverancier.

Stel, stroom kost 0,50 kWh, je krijgt slechts 50% voor teruggeleverde stroom en je hebt 2.000 kWh teruggeleverd. Normaal zou je 1000 euro krijgen voor deze stroom, maar nu krijg je nog maar 500 euro. Als je deze stroom opslaat in een Powerwall, dan bespaar je dus 500 euro per jaar. Aangezien een Powerwall circa 5.500 euro kost (in de VS), verdien je een Powerwall pas na tien jaar terug. De situatie verandert echter als je nog maar 25% voor teruggeleverde stroom krijgt, de prijs van stroom stijgt of de prijs van de Powerwall flink daalt.


Is het zinvol om een Powerwall te kopen?

Nee, zoals je hierboven kunt lezen is een Powerwall momenteel nog te duur. Zelfs als de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd, duurt het nog een tijdje voordat de terugverdientijd van een Powerwall onder tien jaar uitkomt. In de toekomst kan dit veranderen op het moment dat de salderingsregeling volledig wegvalt. We verwachten dat thuisaccu’s – zoals de Powerwall – op dat moment ook flink in prijs gaan dalen, omdat er een grotere behoefte ontstaat en omdat accucellen steeds goedkoper worden.

Een thuisaccu opladen met nachtstroom: verstandig?

Een thuisaccu opladen met nachtstroom, zodat je overdag geen (dure) dagstroom hoeft te kopen. Verstandig? Nee. Het verschil tussen dagstroom en nachtstroom is 0,02 euro per kWh. Dat is een verschil van minder dan 10% op de gemiddelde kWh-prijs (0,23-0,24 euro per kWh). Stel, je slaat 4.000 kWh energie ‘s nachts op en gebruikt dit overdag, dan denk je dat je 80 euro bespaart, maar dat is niet zo. Zoals eerder genoemd heeft een Powerwall een efficiëntie van 90%, oftewel 400 kWh opgeslagen energie gaat verloren, wat je 92 euro kost. Kortom, je maakt verlies.

Overigens kan het zijn dat het verschil tussen dagstroom en nachtstroom in de toekomst toeneemt. Een andere mogelijkheid is dat er meer verschillende tarieven ontstaan. Het zou logisch zijn dat de energieprijs op een zonnige dag daalt, omdat veel huishoudens zonnepanelen hebben. Er zijn al veel energiemaatschappijen die dynamische tarieven hebben, waarbij je dus ieder uur de inkoopprijs betaalt. De beste dynamische energieleveranciers zijn Tibber en Frank Energie.

Mijn energieaansluiting opzeggen: verstandig?

Nee, ook dat is niet verstandig. In Nederland is het goedkoper om aangesloten te blijven dan om off-grid te gaan. Je bespaart 240 euro als je geen stroomaansluiting hebt, maar je komt dan niet in aanmerking voor een heffingskorting van 377,85 euro per jaar.

En stel, er is sprake van een strenge winter, dan heb je veel Powerwalls nodig om al in oktober en november zoveel mogelijk energie op te slaan. Met één Powerwall en 20 tot 30 zonnepanelen kun je in Nederland niet off-grid gaan, want dan zit je in december en januari dagenlang zonder stroom.

Zijn er goedkopere thuisaccu’s?

Ja, de thuisaccu’s van BlauHoff zijn de moeite waard. Verkrijgbaar in capaciteiten van 5 kWh tot 25 kWh. Prima geschikt als buffer om opgewekte zonne-energie ‘s avonds te gebruiken. We hebben meer vertrouwen in kleine thuisaccu’s (in Nederland), omdat een kleine thuisaccu bij een afbouwende salderingsregeling eerder terugverdiend is dan een duurdere thuisaccu met meer capaciteit, zoals de Powerwall.