Tesla resetten: zo verhelp je problemen

Valt het geluid plotseling uit? Of bevriest het scherm? Rijd niet direct naar een Service Center, maar probeer eerst zelf het probleem te verhelpen. Wist je dat je jouw Tesla op verschillende manieren kunt resetten?

De eerste handeling die je kunt uitvoeren is een soft reset. Met een soft reset wordt de computer (MCU) opnieuw opgestart.

Zo voer je een soft reset uit in je Tesla

  • Zet je auto in P (parkeren).
  • Houd beide scrollwielen op het stuur drie seconden ingedrukt tot het scherm zwart wordt.
  • Laat dan de scrollwielen los.
  • Binnen enkele minuten is de computer opgestart.

De soft reset kan ook uitgevoerd worden tijdens het rijden, maar dit is niet aan te raden. Op het internet lees je veel verschillende verhalen (o.a. rempedalen indrukken of scrollwielen vasthouden tot het Tesla-logo weer verschijnt), maar dat maakt geen verschil.

Zo voer je een ‘normale’ reset uit in je Tesla

  • Zet je auto in P (parkeren)
  • Ga naar ‘Besturing’ -> ‘Veiligheid & beveiliging’ en klik op de knop ‘Uitschakelen’.
  • Blijf twee minuten stil zitten, zonder dat je iets doet.
  • Na twee minuten druk je het rempedaal in.

Zo voer je een hard reset uit in je Tesla

Het is mogelijk om een hard reset uit te voeren, maar dan moet je de 12V-batterij uit de auto halen. Dit raden we ten zeerste af. Wil je het toch zelf doen, dan kun je hier de instructies vinden. Uiteindelijk is het beter om in dit geval naar een Service Center te rijden.

Zo herstel je de fabrieksinstellingen

Het is ook mogelijk om de fabrieksinstellingen te herstellen. Dit regel je in ‘Besturing’ -> ‘Service’ -> ‘Fabrieksinstellingen herstellen’. Houd er rekening mee dat je alle gegevens opnieuw moet instellen. In de praktijk betekent dit dat je al snel 30 – 60 minuten bezig bent. We adviseren om deze functie alleen te gebruiken als je jouw Tesla gaat verkopen.

Andere mogelijkheden om problemen op te lossen

Werkt een reset niet? Controleer dan eerst of er een update is verschenen. Zo ja, installeer de nieuwe update en controleer of dan het probleem is verholpen.

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat sommige problemen niet opgelost kunnen worden met een zachte of harde reset of met een software update. Een bekend probleem is het uitvallen van geluid. Onlangs hoorde ik geen geluid meer in mijn auto en het lukte mij niet om het geluid weer te activeren. Ik heb van alles geprobeerd (reset, software-update, telefoon ontkoppelen) en heb zelfs tijdelijk Premium Connectivity afgesloten om te zien of dat nog een verschil maakte. Uiteindelijk herinnerde ik mij dat het probleem is ontstaan na een belletje. Tijdens het bellen leek het systeem te crashen en hoorde ik geen geluid meer. Ik heb toen opnieuw iemand gebeld en het probleem was direct opgelost!

Natuurlijk is er een mogelijkheid dat het je niet lukt om een probleem op te lossen. In dat geval adviseren we om een serviceafspraak te maken.