Tesla scherm blijft zwart: zo los je het op

Het kan wel eens voorkomen dat het scherm van je Tesla zwart blijft of dat de software crasht. Meestal gebeurt dit na een update. Heel vervelend! Gelukkig kun je de MCU-boordcomputer eenvoudig opnieuw opstarten.

We schreven eerder al een artikel hoe je een Tesla kunt resetten. In het geval van een zwart scherm is een soft reset voldoende. Is het probleem niet opgelost? Voer dan een normale reset uit.

Rijd eerst tien meter

Het kan zijn dat het scherm zwart blijft als de auto ontwaakt uit de slaapstand, bijvoorbeeld als je de auto een aantal dagen niet hebt gebruikt. Zelfs bij een reset lijkt er niets te gebeuren. Rijd dan eens tien meter. Grote kans dat het scherm dan spontaan aanspringt. Zo niet? Zet de auto dan weer in P en voer een soft reset uit.

Zo voer je een soft reset uit in je Tesla

  • Stap 1 – Zet je auto in P (parkeren).
  • Stap 2 – Houd beide scrollwielen op het stuur vijf tot tien seconden ingedrukt.
  • Stap 3 – Laat dan de scrollwielen los.

Binnen enkele minuten is de computer opgestart.

Normaal gesproken moet je de scrollwielen bij stap 2 pas loslaten op het moment dat het scherm zwart wordt. Aangezien jouw scherm al zwart is, moet je deze stap even goed timen. Normaal wordt het scherm binnen drie seconden zwart, dus als je de scrollwielen vijf seconden ingedrukt houdt, weet je zeker dat je goed zit.

Gebeurt er niets? Probeer dan nog een keer een soft reset uit te voeren, maar wacht tien seconden in plaats van vijf seconden (bij stap 2). Nog steeds geen resultaat? Voer dan een normale reset uit.

Tip: niet resetten tijdens het rijden

Het is mogelijk om een soft reset tijdens het rijden uit te voeren. We adviseren om dit niet te doen. Sowieso is het niet verstandig om met een zwart scherm een lange afstand te rijden, want je ziet geen informatie (bijvoorbeeld je actuele snelheid) of hulpmiddelen (navigatie, camera’s, etc).

Niet opgelost? Bel Tesla!

Is het probleem na een soft reset of een normale reset nog steeds niet opgelost? Neem dan contact op met Tesla. Er kan iets anders de hand zijn. Wellicht is de 12v accu kapot. Deze accu voorziet het beeldscherm van stroom.

Maak een afspraak via de app, zodat een monteur er even naar kan kijken.