Tesla Semi: wanneer komt de elektrische vrachtwagen naar Nederland?

Tesla komt binnenkort met de Semi. Deze elektrische vrachtwagen accelereert in 25 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur.

Er komen drie uitvoeringen. De goedkoopste uitvoering met een beperkte actieradius van 475 kilometer kost waarschijnlijk 130.000 euro. Voor 20.000 euro meer koop je een Semi met een actieradius van 800 kilometer. Daarnaast is er een Founders-serie met een vanaf-prijs van 170.000 euro.

De Semi heeft vier onafhankelijke motoren op de achterassen. Het energieverbruik bedraagt minder dan 125 kWh per 100 kilometer. Dit betekent Dat de goedkoopste uitvoering een accu heeft van circa 500 kWh. In vergelijking: de Tesla Model 3 SR+ heeft een accu van 50 kWh.

Het goede nieuws is dat accu’s steeds goedkoper worden. In september 2020 vond Battery Day plaats. Elon Musk onthulde toen vernieuwde accucellen (aangeduid met 4680) die waarschijnlijk ook gebruikt gaan worden bij de Semi.

De veiligste truck ooit

Tesla belooft dat de Semi de veiligste truck ooit gaat worden. De truck heeft Enhanced Autopilot, waardoor de vrachtwagen automatisch afremt en versnelt. Deze functie helpt aanrijdingen voorkomen. Uiteraard moeten vrachtwagenchauffeurs zelf opletten en actief blijven.

Snelle terugverdientijd

Nooit meer diesel tanken. Dat is toch de droom van ieder transportbedrijf? De kosten van elektriciteit bedragen de helft van de kosten van diesel. Ook bespaart een transportbedrijf op onderhoud. De gemiddelde terugverdientijd is voor de meeste transportbedrijven minder dan twee jaar.

Wat is de Founders serie-editie?

De Founders serie-editie heeft waarschijnlijk een unieke look, maar het is nog onduidelijk hoe de Founders serie-editie er uit gaat zien.

Wanneer komt de Semi naar Nederland?

Het is nog niet bekend wanneer de Semi naar Nederland komt. De verwachting is dat de Semi in 2024 (of later) pas opduikt in de Benelux. We verwachten dat de Semi wordt geïntroduceerd als Tesla de nieuwe accucellen in gebruik neemt.