Tesla start met productie Cybertruck: twee jaar later dan verwacht

Liefhebbers van de eerste elektrische pick-uptruck wachten al jaren, maar nu is het moment daar: de eerste productieversie van de Cybertruck is klaar. Tesla deelde een feestelijk kiekje op Twitter om de eerste Cybertruck – geproduceerd in Giga Texas – te vieren.

De productie draait nog niet op volle toeren. Waarschijnlijk zal het Amerikaanse autobedrijf eerst het productieproces willen stroomlijnen en verbeteren. Elon Musk liet eerder dit jaar weten dat de eerste Cybertrucks in het derde kwartaal van 2023 geleverd gaan worden, maar dat massaproductie pas in 2024 start. Dat is twee tot drie jaar later dan oorspronkelijk beloofd. Dit is niet verwonderlijk, want de Cybertruck is een totaal ander voertuig dan bijvoorbeeld de Model 3 of Y. Zo bestaat de carrosserie van de Cybertruck volledig uit roestvrij staal. Staal is lastig te bewerken en dat vormt dus een uitdaging tijdens de productie van de Cybertruck. Daarnaast gooide een pandemie roet in het eten, waardoor er grote tekorten ontstonden.

Ondanks deze uitdagingen lijkt Tesla nu eindelijk op schema te lopen. De komende maanden zal er waarschijnlijk meer duidelijkheid gegeven worden over de specificaties en prijzen. Deze zijn namelijk niet meer bijgewerkt sinds de lancering van het prototype in 2019. Daarnaast is de Cybertruck op dit moment niet te bestellen in Nederland en België. Als de massaproductie start in 2024, ontstaat er mogelijk ook meer duidelijkheid over de lancering van de Cybertruck in Europa. Zo heeft de Cybertruck geen kreukelzone en dit is verplicht in Nederland en België. Elon Musk vertelde in 2020 dat er waarschijnlijk een speciale uitvoering van de Cybertruck ontwikkeld moet worden voor de Lage Landen.

Naast de productie van de Cybertruck worden er meer grote veranderingen verwacht de komende maanden. De Model 3 krijgt mogelijk een facelift. Kortom, het worden mooie maanden voor Tesla-fans.