Tesla update blijft hangen: wat nu?

Als Tesla-eigenaar weet je dat je regelmatig nieuwe software-updates krijgt. Er verschijnt dan een melding in de Tesla-app. Meestal lukt het om zo’n update binnen een half uur te installeren, maar soms loopt de update vast of blijft deze hangen Hoe komt dat? En wat moet je dan doen?

Je ontvangt alleen een nieuwe software-update als je auto verbonden is met een wifi-netwerk. Zodra de auto verbinding heeft, kan de update binnengehaald worden. Dit gaat niet altijd vlekkeloos, maar uiteindelijk komt het altijd goed!

Er zijn verschillende redenen waarom een update halverwege blijft hangen. In dit artikel gaan we daar dieper op in. De belangrijkste oorzaken zijn een slechte internetverbinding, te weinig opslag of er is sprake van een softwareprobleem. Als een lopende update vastloopt, kun je deze altijd gemakkelijk stoppen door op ‘Annuleren’ (‘Cancel’) te drukken.

In 95% van de gevallen blijft een Tesla-update hangen als de internetverbinding niet stabiel is. Het is mogelijk dat de afstand tussen de router en de auto te groot is. Een andere mogelijkheid is dat teveel mensen gebruik maken van het netwerk, waardoor de downloadsnelheid afneemt. Probeer de afstand tussen de router en de auto te verkleinen (of zet bijv. een raam of deur open zodat het signaal sterker is) of vraag aan andere internetgebruikers om even te stoppen met streamen en downloaden. Blijft dit problemen geven? Zet de wifi in de auto uit en daarna weer aan. Of probeer op een andere locatie verbinding met internet te maken, bijvoorbeeld bij een familielid of op het werk. In het uiterste geval kun je langs de McDonalds rijden: daar is gratis wifi.

Regelmatig horen we ook verhalen dat een update blijft hangen rond de 50%. Je moet dan even geduld hebben. De downloadbalk loopt van 0 tot 100 procent, maar blijft soms op bepaalde momenten wat langer stoppen, namelijk rond de 50% en rond de 100%. Sommige downloadbestanden zijn heel groot, waardoor het langer kan duren om die te downloaden. Leg de app aan de kant, ga wat anders doen en je zult zien dat de update uiteindelijk gewoon wordt afgerond.

Een andere mogelijkheid is dat er te weinig opslag is. Dit betekent dat je ruimte moet vrijmaken op de interne harde schijf van je Tesla door bijvoorbeeld games of apps te verwijderen.

Het kan ook zijn dat de Tesla update blijft hangen door een softwareprobleem. Lukt het niet om de update te annuleren? Sluit de app, open deze opnieuw en probeer het nog eens. Het kan ook zijn dat er een probleem is met je auto. Open je auto en controleer of alles goed werkt. Je kunt de auto resetten of de wifi in de auto aan- en uitzetten. Blijft de update problemen geven? Probeer het dan een dag later nog eens. Als het dan nog steeds niet werkt, adviseren we om contact op te nemen met Tesla.