Tesla software: hoe installeer ik een update?

Bijna iedere maand ontvangt jouw Tesla een gloednieuwe update. Niet alle Tesla’s krijgen dezelfde updates. Soms ontvangen bepaalde modellen of uitvoeringen eerder een update, bijvoorbeeld omdat er specifieke problemen of om bepaalde menu-wijzigingen eerst te testen.

Zo kregen de Chinese Model 3’s begin 2021 een update om de laadtijd bij superchargers te versnellen. In 2021 werd daarnaast Disney+ toegevoegd als app. In 2022 kwam Tesla met Steam-ondersteuning en werd Apple Music gelanceerd. Sinds 2023 is het mogelijk om een Zoom Meeting te organiseren vanuit je auto. Vaak brengen software-updates kleine vernieuwingen.

Hoe update ik de software van mijn Tesla?

Je krijgt vanzelf een melding in jouw Tesla-app op je telefoon. Houd er rekening mee dat je de auto daarna 25-30 minuten niet kunt gebruiken. Het is slim om de update ‘s avonds te starten. Heb je een automatische starttijd ingesteld voor het opladen van je auto, bijvoorbeeld vanaf 23:00 uur? Open dan na de software-update opnieuw de Tesla-app, zodat de auto begint met opladen na 23:00 uur. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat de auto ‘s nachts niet oplaadt.

Hoe vaak is er een software update?

Iedere twee maanden kun je een gloednieuwe update verwachten. Er zijn geen vaste tijdstippen waarop Tesla updates uitbrengt. Wel wordt er altijd voor het einde van het jaar een update uitgebracht. Deze eindejaarsupdate noemt Tesla steevast de ‘Holiday Update’ en bevat traditiegetrouw een muzikale verrassing.

Hoe kan ik een update forceren van mijn Tesla?

Wil je sneller updates ontvangen? Het is mogelijk om updates te forceren. Ga in de auto naar het scherm om de software te updaten en tik vijf keer op de knop ‘Geavanceerd’. De auto gaat nu zoeken of er een update is. Dit is geen garantie dat je ook direct aan de beurt bent met een update. Software-update gebeurt op basis van VIN-nummer, dus als jouw VIN niet gemarkeerd is voor een nieuwe update, dan krijg je deze niet als je een update forceert.

Waar zie ik wat de nieuwste updates zijn?

Op Teslascope zie je de nieuwste softwareversies. Je ontdekt ook welke versies het vaakst geïnstalleerd zijn.

Hoe weet ik wat er is veranderd na een update?

Dat kun je zien op Teslascope of neem een kijkje in jouw auto. Als het goed is worden de verbeteringen getoond op het touchscreen in je Tesla.