Tesla verlaagt de prijzen van alle modellen: Model Y LR 12.000 euro goedkoper

Deze nacht heeft Tesla prijswijzigingen doorgevoerd in Nederland, maar ook in andere delen van Europa en het Midden-Oosten. Het is even slikken voor Tesla-eigenaren, want sommige modellen zijn flink in prijs verlaagd.

De Model Y met achterwielaandrijving kost vandaag slechts 46.990 euro (was 49.990 euro). De Model Y met vierwielaandrijving is nog extremer verlaagd: van 65.990 euro naar 53.990 euro. Dat is 12.000 euro minder dan gisteren!

Ook de Model 3 is in prijs verlaagd: 44.990 euro voor de Model 3 met achterwielaandrijving en 52.990 euro voor de Model 3 met vierwielaandrijving. Dit betekent dat de witte Model 3 met achterwielaandrijving en zonder extra opties nu binnen de subsidieregels vallen. Je kunt 2.950 euro terugkrijgen. Het bedrag komt uit op 42.040 euro.

Het is natuurlijk heel zuur voor mensen die onlangs een Model Y of Model 3 hebben gekocht of autobedrijven die een grote voorraad Tesla’s in de showroom hebben staan.

Heb jij een Model Y of Model 3 besteld, maar is de auto nog niet geleverd? Dan is de kans groot dat je de Model 3 of Model Y voor de nieuwe prijs ontvangt. Anders kun je de koop alsnog ontbinden. Neem contact op met Tesla als je op dit moment op jouw auto wacht.

Heb je de auto eind 2022 ontvangen? Dan is de kans klein dat je een vergoeding krijgt. Je hebt namelijk al gratis 10.000 km supercharging ontvangen. Wil je toch je verhaal kwijt? We adviseren om dan contact op te nemen met Tesla.

Wat betekent dit voor de tweedehandsmarkt?

De prijzen gaan heel snel dalen voor tweedehands Tesla’s. Heb je afgelopen week je Tesla tweedehands verkocht? Dan heb je geluk. Vanaf vandaag ontvang je duizenden euro’s minder voor je elektrische luxeauto.

Aan de andere kant is nu het moment om een nieuwe Tesla te kopen. Stel dat je graag wil overstappen van een Model 3 naar Model Y, dan is het met de prijsverlaging aantrekkelijk geworden om over te stappen.

Wil je weten hoe je het beste je huidige auto verkoopt? Lees hier onze tips!

Tesla inruilen of verkopen: wat zijn de beste mogelijkheden?

Wat betekent dit voor zakelijke rijders?

Is de auto van de zaak? Dan kan het interessant zijn om de auto de komende periode naar privé te halen. Enige uitzondering is de Model 3 uit 2019. Daar betaal je nu nog steeds zo weinig bijtelling over, dat je die het beste gewoon zakelijk kunt blijven rijden tot 2024. In het geval van de Model Y is het een ander verhaal. Veel zakelijke Model Y-rijders hebben hun auto in 2021 of 2022 gekocht en betalen netto honderden euro’s aan bijtelling.

Waarom verlaagt Tesla de prijzen?

Tesla beweert dat productieprocessen verder zijn geoptimaliseerd en dat daardoor een prijsverlaging mogelijk is. Toch denken wij dat er meer speelt. Het gaat minder goed op de beurs en mogelijk wil Tesla de koers stuwen door meer auto’s te verkopen. Daarnaast vermoeden we dat de vanaf-prijs van de Model 3 bewust is gekozen om binnen de regels van de SEPP-aanschafsubsidie te vallen. Qua timing is het perfect, want het subsidiepotje is begin dit jaar weer gevuld.