Tesla Wall Connector: Gen 2 of Gen 3?

Wil je jouw Tesla gemakkelijk opladen, dan is de Tesla Wall Connector de goedkoopste oplossing. Als Tesla-rijder biedt de Wall Connector wat handige extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld de laadpoort van je auto openen door op een knopje op de connector van de laadkabel te klikken.

Als je een nieuwe Wall Connector aanschaft, dan ontvang je een zogenoemde ‘3e generatie’ Wall Connector. Via Marktplaats worden vaak oudere Wall Connectors verkocht die tot de 2e generatie behoren. Eerste generatie Wall Connectors zijn zeldzaam: die zijn niet meer geproduceerd na 2016.

De derde generatie Wall Connector (WC) biedt een aantal voordelen en nadelen ten opzichte van de tweede generatie. We zetten de grootste verschillen op een rij.

De laadsnelheid van de 3e generatie Wall Connector ligt wat lager, maar is alsnog maximaal 22 kW (bij drie fasen) en 7,4 kW (bij een fase). Aangezien de maximale laadsnelheid van de Model Y 11 kW is, is dit meer dan voldoende. De Model S en Model Y hebben een maximale laadsnelheid van 16,6 kW (24A). In de praktijk betekent dit dat je jouw elektrische auto in ongeveer vier tot zes uur tijd volledig oplaadt. Wist je trouwens dat je ook andere elektrische auto’s kunt opladen met de Wall Connector? De Wall Connector is namelijk compatibel met alle elektrische voertuigen met een Type 2-laadpoort.

De 2e generatie Wall Connector kwam in twee uitvoeringen: met een korte kabel (2,6 meter) en een lange kabel (7,4 meter). De derde generatie heeft alleen een lange kabel van 7,3 meter. Wil je dus een Wall Connector met een korte kabel? Dan is een 2e generatie oplader een slimme keuze.

De laadkabel van de 3e generatie WC is dunner en lichter dan de kabel van de 2e generatie. Dit is handig, want de zeven meter lange kabel is hierdoor makkelijk te gebruiken.

Een groot pluspunt van de 3e generatie Wall Connector is dat deze oplader verbonden kan worden met wifi. Het voordeel hiervan is dat er automatisch firmware-updates worden uitgevoerd. Mogelijk komen er in toekomst meer handige functies bij. Zo hopen we dat het ooit mogelijk wordt om via de app te bepalen welke auto’s wel en niet mogen opladen. Op die manier kunnen ‘vreemden’ niet zomaar je oprit oprijden om gratis op te laden.

Het laatste voordeel van de 3e generatie WC is het feit dat er meer auto’s tegelijkertijd opgeladen kunnen worden. Zo kunnen tot zestien Wall Connectors samenwerken om de stroom te verdelen. In het geval van Gen 2 kon je maximaal vier opladers laten samenwerken.

Conclusie

Eigenlijk zijn de verschillen niet heel groot tussen de 2e en 3e generatie Wall Connectors. We raden nieuwe Tesla-eigenaren altijd aan om voor een Gen 3-Wall Connector te gaan, omdat het mogelijk is om deze te verbinden met wifi. We verwachten dat Tesla in de nabije toekomst interessante features gaat introduceren, waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van de wifi-verbinding van de Wall Connector. Zo ben je voorbereid op wat gaat komen!