Kies je voor de Tesla Wall Connector, dan krijg je een simpele no-nonsense lader. Toch is de lader slimmer dan je denkt. Zo kun je kiezen voor load balancing, waardoor je stroom nooit uitvalt.
Wat is load balancing?
Load balancing betekent vermogensverdeling. Het systeem houdt het energieverbruik in huis in de gaten. Als teveel apparaten stroom verbruiken – zoals een wasmachine, de Tesla wall connector en een inductiekookplaat – dan kan het systeem ervoor zorgen dat er tijdelijk minder stroom naar de auto gaat. Op die manier is er nooit sprake van overbelasting van het stroomnetwerk.

Is load balancing nodig?
Nee, niet als je verstandig laadt. Zo kun je instellen dat je alleen ‘s avonds de elektrische auto oplaadt (bijvoorbeeld tussen 23 uur en 6 uur), als er weinig andere elektrische apparaten gebruikt worden.
Heb je zonnepanelen? Of heb je een langzame lader (een 1 fase ipv 3 fasen aansluiting)? Dan is load balancing wel handig, want in het eerste geval kun je zonnestroom direct in de auto stoppen (als de auto vaak overdag thuis staat) en in het tweede geval is een tijdsblok van zeven uur vaak te kort om een auto volledig op te laden.
Hoe installeer ik load balancing?
Het is verstandig om een installateur te vragen om load balancing te installeren, maar als je handig bent kun je het natuurlijk ook zelf.
Installatie van load balancing is vaak net zo duur als de installatie van een Tesla wall connector. Zo betaal je gemiddeld 500 tot 1500 euro voor installatie van load balancing (inclusief Maxem modem). Dit heeft ermee te maken dat er een datakabel van de meterkast naar de lader moet worden gelegd. Daarnaast is er sprake van een abonnement van 5,74 euro (excl. btw) per maand en moet er een internetverbinding in de meterkast aanwezig zijn.