Tesla wassen in wasstraat? Liever niet!

Natuurlijk wil je jouw Tesla het liefst zo lang mogelijk mooi houden. Je kunt daarvoor naar de wasstraat, maar nog beter is om thuis te wassen. We geven je een paar tips.

De meeste Tesla’s komen uit de Verenigde Staten. Amerikaanse lak is zachter en van een mindere kwaliteit dan Europese of Aziatische lak. Het nadeel: na een bezoek aan de wasstraat kun je krassen zien, zeker als je een ‘agressief’ programma hebt gekozen. De borstels en lappen van een wasstraat nemen vuil op, maar kunnen dit vuil ook weer tegen de auto wrijven. Het gevolg is dat er zogenoemde swirls te zien zijn.

We raden daarom altijd aan om met de hand te wassen. Dit is sowieso vereist als je auto gewrapt is, want een wrap is gevoeliger dan lak.

Hoe was je een auto met de hand?

Een auto wassen is makkelijk, maar je hebt dan wel de juiste tools nodig. Eigenlijk is dit met iedere klus zo.

Eerst is het van belang dat je het grove vuil van de auto spoelt en dat het kleinere vuil wordt losgeweekt. Dit kun je doen met een tuinslang met spuitpistool. Gebruik je liever een hogedrukspuit? Zorg er dan voor dat je hoek tot de auto 45 graden is, zodat het vuil van de lak af wordt gespoten.

Wil je het nog serieuzer aanpakken? Gebruik dan een foam lance. Een foam lance sluit je aan op je hogedrukreiniger (zoals de Karcher K-serie). Vul het reservoir met snow foam, schuim je auto in en laat het dan 5 tot 10 minuten inwerken. Daarna spuit je de auto af.

Twee-emmer-methode

De bekendste methode om een auto te wassen is de twee-emmer-methode. Je vult een emmer met schoon water (de spoelemmer) en de andere emmer wordt gevuld met lauwwarm water en autoshampoo. Dit is de wasemmer. Gebruik een washandschoen, ga in de emmer met shampoo en was de auto. Iedere vijftien seconden spoel je de washandschoen uit in de emmer met spoelwater, waardoor er geen vuil in de wasemmer komt. Het is slim om van boven naar beneden te werken. Dan zie je ook goed waar je bent gebleven. Onze favoriete washandschoen is de Meguiars X3002, want deze washandschoen is zeer zacht en pluizig. Je kunt deze wassen in de wasmachine.

Gebruik een kwalitatief goede autoshampoo, zoals de Turtle Wax. Met een emmer autoshampoo van 2,5 liter kun je jarenlang doen.

De velgen of wieldoppen moet je niet met een washandschoen schoonmaken, want remstof veroorzaakt krassen. Je kunt dan beter een velgenreiniger inzetten, zoals deze velgenborstel.

Afspoelen

Is je Tesla helemaal ingesopt? Dan kun je de auto daarna afspoelen met een tuinslang. Gebruik geen grondwater, want daar zit ijzer in, maar gebruik schoon drinkwater.

Afdrogen

Optioneel is het mogelijk om je auto af te drogen met een microvezeldoek. Je kunt ook de auto laten drogen in de zon en kijken wat er gebeurt. Zie je alsnog strepen, dan weet je dat je de volgende keer beter kunt afdrogen.