Tesla wil eigen FSD-software licenseren aan andere autofabrikanten

Andere autofabrikanten kunnen binnenkort gebruik maken van Tesla’s eigen Full Self Driving-software. Tesla is namelijk in gesprek met fabrikanten om licensies te verkopen.

“We staan ervoor open om onze volledige zelfrijdende software en hardware in licentie te geven aan andere autofabrikanten,” zei Elon Musk vanochtend tijdens het bespreken van de kwartaalcijfers. “En we zijn al in gesprek – al zijn dit vroege gesprekken – met belangrijke autofabrikanten over het gebruik van Tesla FSD. Dus we proberen dit niet voor onszelf te houden.”

In het geval van een licentie blijft Tesla eigenaar van FSD-software en/of hardware, maar kan een andere autofabrikant er wel gebruik van maken. De vraag is hoeveel autofabrikanten dit gaan doen. Inmiddels werken verschillende bedrijven, zoals Google, Nissan en Volkswagen aan software voor zelfrijdende auto’s. Toch is Tesla’s eigen FSD-software op dit moment het verst ontwikkeld. Uit eigen cijfers van Tesla blijkt dat er in totaal 480 miljoen kilometer is gereden met FSD geactiveerd. Dit leidde tot één dode per 28,2 miljoen gereden kilometers en één crash per 652.000 gereden kilometers. Hoewel andere bedrijven beweren dat deze gegevens misleidend zijn, lijkt FSD ongeveer negen keer veiliger te zijn dan de gemiddelde Amerikaanse bestuurder.

FSD eenmalig over te dragen naar nieuwe auto

Daarnaast maakte Tesla bekend dat FSD in het derde kwartaal eenmalig over te dragen is naar een nieuwe auto. Op het moment dat je nu Full Self Driving aanschaft, blijft deze aankoop gekoppeld aan je auto. Stel, iemand anders koopt jouw Tesla, dan krijgt hij of zij dus ook toegang tot FSD. Het voordeel is dat auto’s tweedehands iets meer waard zijn dan elektrische bolides zonder FSD. Het nadeel is wel dat jij – op het moment dat je een nieuwe Tesla koopt – opnieuw FSD moet aanschaffen. In het derde kwartaal van 2023 introduceert Tesla de mogelijkheid om FSD eenmalig over te zetten naar een nieuwe auto. Het zou mooi zijn als gebruikers in de toekomst kunnen kiezen: een auto verkopen met FSD of FSD meenemen naar een nieuwe auto.

Megapack en Supercharging winstgevender

Tijdens de vergadering deelde Musk nog meer goed nieuws. Zo maken de nieuwe lithiumraffinaderij en kathodefabriek goede vorderingen. “Verder blijven we ons richten op het maken van zoveel mogelijk auto’s, terwijl we ook onze gezonde financiële situatie willen behouden. Onze andere bedrijfstakken, zoals Megapack, Supercharging en dergelijke, beginnen allemaal een significante bijdrage te leveren aan de algehele winstgevendheid van dit kwartaal.” Dat de winstgevendheid van de Supercharging-tak toeneemt was te verwachten, aangezien superchargers zijn opgesteld voor andere merken.

Beluister hieronder de webcast terug: