Tesla zonder eigen laadpaal: kan dat?

Heb je geen eigen oprit of wil je geen laadpaal of Wall Connector installeren? Het is mogelijk om een Tesla zonder laadpaal te gebruiken. Je moet dan wel onderweg opladen, maar daarvoor heb je veel mogelijkheden.

Met een volle accu kun je minimaal 250 tot 300 kilometer afleggen. Als je geen eigen laadpaal hebt, moet je dus wat vaker onderweg opladen dan wanneer je een benzineauto hebt. De meeste benzineauto’s kunnen namelijk meer dan 1.000 kilometer afleggen met een volle tank. Gelukkig kun je met een elektrische auto op veel plekken laden.

Ten eerste kun je een Tesla opladen aan een normaal stopcontact. Heb je geen laadpaal thuis, maar wel een normaal stopcontact, dan kun je overwegen je elektrische auto op deze manier op te laden. Hoe dit moet, lees je hier. Veel Tesla-eigenaren doen dit de eerste maanden, totdat er een laadpaal wordt geinstalleerd. Woon je midden in de stad, dan is het lastig om een verlengkabel te trekken van je appartement naar je auto.

Een tweede optie is dat je op je werk gaat laden. Wellicht is je werkgever bereid om een laadpaal neer te zetten, waar je (publiekelijk) kunt opladen. Je werkgever kan op die manier ook een leuk extraatje verdienen aan bezoekers die hun auto opladen. Wil je meer weten over een laadpaal exploiteren, dan kun je daar hier meer over lezen.

Een ander alternatief is dat je aan een familielid vraagt of je daar de auto kunt laden. Stel, je gaat iedere zondagmiddag naar je ouders of kinderen voor een familiebezoekje – en zij hebben een eigen oprit – dan kun je daar mogelijk makkelijk laden. Maak dan bijv. een prijsafspraak hierover, zodat je niet als een freewheeler gezien wordt.

Onderweg opladen: openbare laadpalen of snelladers

Kun je niet thuis en niet op je werk laden, dan moet je onderweg laden. Dit kan via snelladers en via openbare laadpunten. Openbare laadpunten vind je waarschijnlijk bij jou in de wijk. Je kunt een aanvraag indienen bij de gemeente als je graag een openbaar laadpunt in je buurt wil. Er zijn apps om te zien welke laadpunten vrij zijn. Wel is het slim om een laadpas aan te schaffen, bijvoorbeeld van Shell Recharge of Vandebron. Zo kun je overal in jouw wijk, maar ook in Nederland, België en heel Europa moeiteloos opladen.

Gaat jouw voorkeur uit naar snelladers? Het goede nieuws is dat het supercharger-netwerk van Tesla een uitstekende dekking heeft. Hier vind je een overzicht van alle superchargers bij jou in de buurt. Daarnaast zijn er andere snelladers, zoals Ionity en FastNed. Hier betaal je wel wat meer om te laden.