Tesla’s Sentry Mode: nutteloos na update?

Activeer je de Sentry Mode van jouw Tesla? Dan ontvang je voortaan een berichtje op het moment dat iemand jouw auto aanraakt. Je kunt er dan voor kiezen om een video-opname te maken. Hoe handig is dat?

Tesla heeft de instellingen van Sentry Mode in Nederland aangepast na een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. Voor februari 2023 was Sentry Mode veel ‘nuttiger’. De auto gebruikte vier camera’s om de omgeving in de gaten te houden. Bij verdachte bewegingen rondom de auto werd er automatisch gestart met filmen. Raakte iemand je auto aan? Dan verscheen er een bericht op het scherm dat er opnames worden gemaakt. Sloeg iemand een raampje in? Dan ging het auto-alarm aan en werd er keiharde muziek afgespeeld.

Na februari 2023 is Sentry Mode iets minder nuttig, maar gelukkig niet geheel nutteloos. Zo kun je nog steeds camerabeelden maken, maar alleen als je als gebruiker de functie zelf inschakelt. Daarnaast wordt er standaard één minuut aan beeldmateriaal opgeslagen. Dit kun je als eigenaar verhogen naar tien minuten. De beelden blijven in de auto staan en worden niet gedeeld met Tesla.

Sentry Mode aanzetten of niet?

We vragen ons af hoe zinvol Sentry Mode is als er pas gefilmd wordt nadat de auto is geraakt. Stel, iemand slaat met de portier van zijn auto tegen jouw Tesla, dan kun je pas filmen nadat de deuk al is ontstaan. Je hebt dus geen hard bewijs. Aan de andere kant krijg je wel direct een berichtje op je telefoon als iemand je auto aanraakt en kun je dus snel actie ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld nog wel steeds videobeelden livestreamen, zodat je live kan meekijken op afstand. Dit kan overigens alleen met Premium Connectivity, de abonnementsdienst van Tesla.

We adviseren Sentry Mode aan te zetten als je parkeert langs drukke wegen, op een verlaten parkeerterrein, in een slechte wijk of in een krappe parkeergarage. Houd er wel rekening mee dat je auto iets meer energie verbruikt in Sentry Mode.

Waarom is Sentry Mode aangepast?

Het is in Nederland verboden om illegaal mensen te filmen. Zo is het verboden om de openbare weg te filmen. Dit geldt voor deurcamera’s (zoals Ring), maar ook voor camera’s die in een auto zijn ingebouwd. In het verleden werden voorbijgangers in de nabijheid van een Tesla gefilmd zonder dat zij het wisten. Nu Sentry Mode is aangepast, gebeurt dit niet meer.

Hoe activeer ik Sentry Mode?

Gebruik een USB-stick of SSD-kaart. Meer hierover lees je in het artikel: wat is de beste USB-stick of SSD-kaart voor in jouw Tesla? Nadat je een opslagmedium hebt gekoppeld, kun je Sentry Mode activeren.

Wat filmen de camera’s?

De video hieronder laat zien wat er gebeurt als Sentry Mode actief is. Let op, dit zijn nog oude beelden van voor 2023. Deze twee figuren bekrassen een Tesla-auto. Dankzij Sentry Mode is het duo korte tijd later opgepakt.

Is het mogelijk om camerabeelden te livestreamen?

Ja, sinds versie 2021.36.8 is het mogelijk om camerabeelden te livestreamen. Wel heb je een Premium Connectivity-abonnement nodig.