Tesla gaat supercharger-locaties beschikbaar maken voor niet-Tesla’s. Vandaag begint de pilot in Nederland op tien locaties. Wel betalen eigenaren van andere EV’s minimaal 0,57 euro per kWh en dat is dus een fors verschil met wat Tesla-eigenaren afrekenen.
De tien supercharger-locaties die geschikt zijn gemaakt voor het laden van andere elektrische auto’s zijn te vinden in Sassenheim, Apeldoorn-Oost, Meerkerk, Hengelo, Tilburg, Duiven, Breukelen, Naarden, Eemnes & Zwolle. In Eemnes, Naarden en Tilburg betalen niet-Tesla’s 0,57 euro per kWh. In Breukelen is het bedrag iets hoger: 0,59 euro per kWh.
Willen niet-Tesla’s minder betalen? Dan moeten ze een abonnement afsluiten bij Tesla. Voor 12,99 euro per maand kunnen eigenaren van andere EV’s profiteren van dezelfde lage laadtarieven als Tesla-eigenaren, namelijk 0,24 euro tot 0,26 euro per kWh.
Wat ons betreft zijn dit vrij scherpe tarieven, want bij Ionity, Fastned en Shell Recharge zijn EV-rijders duurder uit. Bij Fastned betalen EV-rijders namelijk 0,59 euro per kWh en bij Ionity zelfs 0,79 euro per kWh.

Hoe werkt laden bij een supercharger?
Niet-Tesla-eigenaren moeten eerst de Tesla-app installeren op hun telefoon. Vervolgens kunnen zij in de app de optie ‘Uw niet-Tesla opladen’ kiezen. Na het doorlopen van verschillende schermen is het account aangemaakt en kan de auto worden opgeladen bij geschikte superchargers.
Wanneer gaan andere supercharger-locaties open?
Als de pilot succesvol is, zullen meer supercharger-locaties open gaan voor niet-Tesla’s. Dit gebeurt alleen als er voldoende capaciteit is. Drukke supercharger-locaties blijven waarschijnlijk alleen toegankelijk voor Tesla-eigenaren.
Wat zijn de voordelen voor Tesla-eigenaren?
Het is natuurlijk redelijk zuur dat een belangrijke USP om een Tesla te rijden nu verdwijnt. Aan de andere kant is er ook goed nieuws. Als supercharger-locaties vaker worden gebruikt, opent Tesla in de toekomst mogelijk meer nieuwe locaties en daar profiteren Tesla-eigenaren natuurlijk weer van.