Variabele tarieven bij superchargers: hoe werkt het?

Sinds kort werkt Tesla met variabele laadtarieven bij superchargers. Dit betekent dat het tarief hoog of laag kan zijn, afhankelijk van het tijdstip wanneer je bij een supercharger laadt.

De eerste periode is van 0:00 uur tot 6:00 uur. De tweede periode is van 6:00 uur tot 22:00 uur. De derde periode loopt van 22:00 uur tot 24:00 uur. Tijdens de daluren (eerste en derde periode) betaal je al snel twintig procent minder per kilowattuur dan tijdens de piekuren (tweede periode). De tarieven kunnen per superchargerlocatie afwijken. Ook verandert Tesla regelmatig de tarieven. Bekijk daarom in de Tesla-app of in de auto wat de actuele tarieven zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

De kostenverlaging zorgt er mogelijk voor dat de beschikbaarheid bij superchargers toeneemt. De piekmomenten worden wat meer afgevlakt, waardoor er tijdens de spits vaker een laadplek vrij zal zijn. Daarnaast is het nu extra voordelig om ‘s nachts naar een vakantieadres te rijden. En slaap je bij een Van der Valk? Hang je auto dan na 22 uur even aan de lader.

Wat als ik om 21:50 uur start met laden en om 22:10 uur stop met laden?

Je betaalt dan tot 22:00 uur het ‘normale’ tarief. Na 22:00 uur betaal je het daltarief. Laad je tot 22:10 uur, dan heb je dus tien minuten ‘voordelig’ geladen. In de praktijk reken je af per kWh. De kans is groot dat de laadsnelheid de eerste tien minuten hoger was (i.v.m. een lege accu), dus dat je een groter deel voor het normale tarief hebt geladen. Houd hier dus rekening mee.