Verbruikt een Tesla elektriciteit in stilstand? Ja, maar met deze tips beperk je het verbruik!

Deze week kwam de energiestart-up Re.alto met het nieuws naar buiten dat een elektrische auto in stilstand tot 600 euro per jaar verbruikt. Omgerekend zo’n 2 euro per dag, oftewel 3 kilowattuur per dag. Geldt dat ook voor Tesla’s?

Het antwoord is ja. Iedere elektrische auto verbruikt stroom in stilstand. Dit wordt ook wel ‘phantom drain‘ genoemd. Er zijn allerlei systemen actief. Zo wordt de auto beschermd tegen oververhitting en downloadt je Tesla software-updates. Heb je Sentry-mode geactiveerd, dan zijn alle camera’s actief en wordt de omgeving nauwlettend in de gaten gehouden. Dit kost nog meer stroom. We raden aan om Sentry-mode alleen te gebruiken als je de auto tijdelijk parkeert op een kwetsbare plek, bijvoorbeeld in een druk stadscentrum of in een parkeergarage.

Als we kijken naar het energieverbruik in stilstand, dan verliest een Tesla (zonder Sentry-mode) gemiddeld één procentpunt stroom per dag. Stel, de accu is 90% vol en je laat de auto een week staan, dan is er nog 83% over. Dit komt neer op een verbruik van ongeveer 1 kwh per dag. Dit valt mee, maar dat komt vooral doordat Tesla’s efficient omgaan met stroom. Nogmaals, dit is een gemiddelde. Op hele warme dagen of extreem koude dagen zal het energieverbruik in stilstand toenemen om de auto af te koelen of op te warmen. Als je heel vaak de Tesla-app opent, ontwaakt de auto vaker uit de slaapstand en zal het stroomverbruik in stilstand ook toenemen.

Wil je het stroomverbruik tot een minimum beperken, bijvoorbeeld omdat je de auto een paar weken parkeert in verband met vakantie? Doe dan het volgende:

  • Zorg ervoor dat de auto voldoende opgeladen is (80% of meer).
  • Zet Sentry Mode uit.
  • Ga naar ‘Power Management’, zet daar ‘Energie besparen’ op ‘JA’ en zet het vinkje uit bij ‘Altijd verbonden’.
  • Zet ‘Slim voorverwarmen’ uit’ uit.
  • Zet ‘Cabin Overheat Protection’ uit (bij ‘Besturing’ -> ‘Veiligheid’).
  • Open de Tesla-app zo min mogelijk als je weg bent.

Op deze manier verbruikt jouw auto minder dan 1 kWh per dag en kun je dus met een volle accu vertrekken bij terugkomst op de luchthaven.