VIN-nummer: waar vind je het Voertuig Identificatie Nummer?

Heb jij een Tesla? Dan heeft jouw auto een VIN-nummer. Ontdek waar je jouw VIN-nummer vindt en wat deze reeks betekent. En wist je dat als je een gloednieuwe Tesla hebt besteld, dat het VIN-nummer dan mogelijk al verborgen is in de broncode van jouw account bij Tesla?

Wat is een VIN-nummer?

Het Voertuig Identificatie Nummer is een uniek nummer dat elk voertuig heeft. Dit chassisnummer staat gegraveerd in het frame van de auto. Het is niet te vervalsen en wordt daarom ook wel de “vingerafdruk” van een auto genoemd. Het VIN-nummer is iets anders dan het bestelnummer, oftewel het RN-nummer.

Wat betekent mijn VIN-nummer?

Zoals gezegd heeft iedere Tesla een uniek VIN-nummer, maar er zijn ook overeenkomst. Het VIN-nummer bestaat uit zeventien tekens. Zo begint een VIN-nummer altijd met 5YJ (geproduceerd in USA) of LRW (geproduceerd in China). De daarop volgende tekens betekenen: Model (S, X, Y, 3), type (hatchback, MPV, Sedan), beveiligingssysteem, accutype (elektrisch), motor, controlenummer, modeljaar en productielocatie. De laatste zes tekens vormen het unieke serienummer van jouw auto. Op deze website kun je jouw VIN-nummer invullen en lees je precies wat jouw VIN-nummer betekent.

Wat wij vooral interessant vinden is de productielocatie. Is jouw Tesla geproduceerd in Duitsland, China of de Verenigde Staten? Dankzij het VIN-nummer weet je waar jouw Tesla geboren is.

Waar vind ik het VIN-nummer in mijn Tesla?

Er zijn verschillende plekken waar je het VIN-nummer vindt, namelijk op de originele ruitsticker, op de website van Tesla (na inloggen), op een metalen plaatje op het dashboard, op het witte Vehicle Certification Label (zichtbaar op het middenpaneel), in de frunk (gegraveerd in het chassis) en in de Tesla-app (onderaan de pagina). Kortom, het is vrij makkelijk om jouw VIN-nummer terug te vinden.

Waar kan ik het VIN-nummer van een bestelde Tesla zien?

Heb je een Tesla besteld? Vaak kun je kort na de bestelling het VIN-nummer aantreffen in de broncode. Ga naar Tesla.com en klik rechtsboven op ‘Tesla-account’. Klik op de knop ‘Beheren’ bij jouw bestelde auto. Je komt dan op een pagina met de volgende URL: https://www.tesla.com/nl_NL/teslaaccount/product-finalize?rn=RN121212121. Klik op de rechtermuisknop en kies ‘Paginabron inspecteren’. Vervolgens zie je de broncode. Zoek in de broncode door CTRL+F te gebruiken en zoek op: “vin”: . Als het VIN-nummer al bekend is, tref je deze in de code aan. Zo niet? Dan staat er ‘null’ en is de auto nog niet gekoppeld.

Geen VIN gevonden? Er zijn een paar andere manieren om achter het voertuignummer te komen. Controleer in jouw Tesla-account of je al een eindfactuur hebt ontvangen. Meestal staat daar een VIN-nummer op. Ook kun je contact opnemen met Tesla. Soms kan een medewerker van Tesla jou al een VIN-nummer geven, terwijl deze nog niet zichtbaar is in jouw account.

Nadat een VIN-nummer bekend is, duurt het vaak maximaal vier weken voordat de auto in Nederland of België is.