Waarom is de geschatte inruilwaarde bij Tesla zo laag?

Je hebt interesse in een Tesla en wil graag je huidige auto inruilen bij Tesla. Dan is het mogelijk om een geschatte inruilprijs op te vragen. De inruilprijs ligt vaak 20% onder de veilingprijs van een auto. Hoe komt dit?

Rekenvoorbeeld

Ik heb een Model Y Long Range uit 2021. Wanneer ik de koerslijst van ANWB bekijk, dan is de huidige koopprijs 39.000 tot 45.000 euro. Pijnlijk natuurlijk – ik heb de auto gekocht toen de nieuwprijs boven de 60.000 euro lag – maar niet onrealistisch. Als ik de auto verkoop, dan is de geschatte verkoopprijs € 36.250 – € 39.850. Dit verschilt 3.000 tot 6.000 euro en dat is de ‘marge’ die de verkopende partij verdient.

Maar… wanneer ik mijn elektrische auto bij Tesla aanbiedt, dan is de geschatte verkoopprijs nog lager. De prijs is zo’n 6.000 euro (of 20%) lager dan de bodemprijs bij een veiling.

Dit is slechts een geschatte inruilwaarde. De kans is groot dat Tesla de daadwerkelijke inruilwaarde nog verlaagt als ik daadwerkelijk een nieuwe auto aanschaf. Ik raad iedereen af om je oude auto op deze manier in te ruilen, want je bent een dief van je eigen portemonnee.

Zijn er slimmere mogelijkheden? Zeker! Je kunt de auto (voor de marktprijs) aanbieden op Marktplaats of bij vrienden, kennissen of familieleden. Geen zin in gezeur? Wij zijn zeer positief over Ikwilvanmijnautoaf. Als jij jouw auto hier aanbiedt, dan vraagt het bedrijf verschillende prijzen op bij dealers. De dealer die de hoogste prijs wil betalen ‘wint’ en mag jouw auto kopen. Vaak zijn dit dealers met weinig voorraad, die graag nieuwe occassions willen hebben en ‘realistischer’ bieden dan Tesla of willekeurige autobedrijven. Klik hier om een vrijblijvende prijs op te vragen.

Waarom biedt Tesla zo weinig?

Tesla wil het liefst zoveel mogelijk nieuwe auto’s verkopen. Als iemand een auto inruilt, dan komt daar een hoop rompslomp bij kijken. Daarom biedt Tesla minder en hoopt het autobedrijf dat potentiële kopers op een andere manier hun auto verkopen. En levert iemand toch zijn of haar auto in? Dan pakt Tesla op deze manier een flinke marge.